Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Geertje Bikker-Otten

In contact met een Irakees

De twee Amerikaanse archeologen Mars en Anne Enderley zijn vooral geïnteresseerd in de oudheden in het Midden-Oosten, maar tegen wil en dank raken ze opnieuw betrokken bij de hedendaagse politieke strubbelingen in de regio. 

Ze worden uitgenodigd mee te werken aan een belangrijke opgraving in Babylon, in het tegenwoordige Irak. Tegelijkertijd hebben de Britse en de Israëlische inlichtingendiensten hun gevraagd ogen en oren wijd open te houden. Door hun ingrijpen wordt een biologische ramp voorkomen. 

"Muren van Babylon" volgt grotendeels het stramien van "Gevangen in Jeruzalem", een eerder boek van Frank Simon. Het is een mengsel van terroristische aanslagen, historische gegevens, spectaculaire achtervolgingen, romantiek en bijbelse verwijzingen, verpakt in een nogal Amerikaans jasje. Het wemelt bovendien van de personennamen en beschrijvingen van moderne wapens en vliegtuigen. Een en ander maakt het nogal vermoeiend om de lijn van het verhaal te volgen. Ik denk dat het boek overtuigender was geweest als de schrijver (in het dagelijks leven technisch schrijver en computeradviseur) zich wat meer beperkt had. 

Het verhaal begint met een aanslag met biologische wapens door Irak op door Koerden bewoonde gebieden. De mensen worden getroffen door een geheimzinnige en dodelijke ziekte. Een jongen overleeft en ontvlucht. Daardoor komt de buitenwereld te weten dat Irak aan biologische wapens werkt. 

Mars en Anne Enderley, op huwelijksreis in Londen, komen daar per ongeluk in contact met een Irakees, die met een verdonkeremaande plattegrond van een wapenlaboratorium een vrijgeleide voor de VS denkt te kopen. Hij komt om bij een aanslag. In zijn computer blijkt gecodeerd belangrijke informatie te zijn opgeslagen. 

Mars en Anne moeten in Irak heimelijk proberen of ze uit kunnen vinden waar de wapenwerkplaats zit. Dankzij hun informatie wordt het laboratorium met miltvuurbacteriën net voor een bombardement onschadelijk gemaakt. Ze zijn vervolgens wel de gevangenen van het grimmige Irakese bewind. Alles wordt op alles gezet om hen door middel van een spectaculaire actie te redden. Maar de Irakese veiligheidsdienst zit ook niet stil. 

"Muren van Babylon" is echter meer dan alleen een avonturenroman. De schrijver wil aantonen dat de Bijbel ook archeologisch betrouwbaar is en dat dit een ontdekking is waardoor mensen tot geestelijke verandering kunnen komen. Dit thema komt in de beide boeken terug. 

In "Muren in Babylon" stuiten de archeologen bij hun opgraving op een op wonderlijke manier in een eeuwenoude muur gegrifte tekst: Mene mene tekel upharsin. Als deze tot koning Belsazar gerichte woorden echt bestaan, is er alle reden om ook de rest van de Bijbel voor waar aan te nemen, is de boodschap van Frank Simon. 

N.a.v. "Muren van Babylon", door Frank Simon; uitg. De Groot Goudriaan, Kampen, 1999; ISBN 90 6140 651 X; 405 blz.