Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Tineke Kok-Frens

Woorden vormen droevig kleinood

Elma Smit-van Wuijckhuijse, die eerder onder de naam Elma Griffioen-van Wuijckhuijse diverse romans, kinderboeken en gedichtenbundels schreef, produceerde een nieuwe bundel, getiteld "Grenzeloos". 

"Achter de grenzen van mijn weten en begrijpen,
achter de grenzen van "je weet wel waar vandaan"
ben ik een vreemde tussen vragende gezichten
en spreek ik woorden die haast niemand kan verstaan." 

Elma Smit, die in het verleden heeft bewezen een gaaf gedicht te kunnen schrijven, komt in deze bundel ook weer goed uit de verf. Zij weet door middel van woordkeus en vormgeving haar gevoelens op een juiste manier op de lezers over te brengen. 

Dat ze zich tot de grenzen van haar eigen wereldje beperkt, is een keus die ze zelf bepaalt, al zou het misschien ook wel eens raadzaam zijn die grenzen te verleggen om op een andere manier 'grenzeloos' bezig te zijn. 

Al met al heb ik van deze bundel genoten. Elma Smit schrijft gevoelige en zuivere poëzie met een duidelijke boodschap. De foto's van haar man, Martin Smit, zijn volledig op de inhoud afgestemd. Samen vormen poëzie en fotografie in deze bundel een fraai en harmonieus geheel. 

N.a.v. "Grenzeloos", door Elma Smit- van Wuijckhuijse; uitg. Mozaïek/ Boekencentrum, Zoetermeer, 1999; 48 blz.; ISBN 90 239 9012 9.