Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Drs. C.R. van den Berg

Herman de Man

De auteur Herman de Man zal nauwelijks introductie behoeven: wie kent de naam van deze streekromanschrijver niet? Toch zijn De Mans boeken in de jaren zeventig voor het laatst herdrukt, zodat ze nu alleen nog antiquarisch verkrijgbaar zijn. Uitgeverij Aspekt, bij wie volgende maand de biografie van Gé Vaartjes over De Man zal verschijnen, heeft nu "De barre winter van negentig" weer op de markt gebracht. Dit werk ligt thans in de boekhandel. 

In 1936 rolde de eerste druk van deze opmerkelijke roman van de pers. "De barre winter" werd een van de bekendste romans van deze Joodse auteur, die zich tot het rooms-katholicisme bekeerde. In de streek waar De Man als jongen opgroeide, het Utrechtse en Zuid-Hollandse polderland, deed hij inspiratie op. De verhalen die de ronde deden over een van de strengste winters uit onze geschiedenis, heeft hij op zijn eigen wijze verwerkt. Tragische en komische voorvallen passeren de revue. De hernieuwde belangstelling voor De Man -in 1998 werd zijn honderdste geboortedag herdacht- is terecht. Het deskundige nawoord van Gé Vaartjes maakt deze pocketuitgave van "De barre winter van negentig" nóg aantrekkelijker! 

N.a.v. "De barre winter van negentig", door Herman de Man; uitg. Aspekt, Soesterberg, 1998; ISBN 90 75323 39 5; 190 blz.