Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Annette van der Plas

Biddende Bunyan

In "John, de schrijvende pelgrim" brengt M. H. Karels-Meeuse aan de hand van historische gegevens de persoon van Bunyan voor de jeugd tot leven.

Ze begint bij de jonge John, die net als zijn vader ketellapper is en van het geloof weinig moet weten. Langzaam maar zeker wordt John van een vloeker een bidder en komt hij in contact met de puriteinen. Hij ziet het als zijn roeping om te preken en de mensen te waarschuwen dat de staatskerk Gods Woord niet verkondigt. Hierdoor komt hij in de gevangenis, de eerste keer voor maar liefst twaalf jaar! Hij schrijft er zijn vele geschriften, meer dan zestig in totaal. Het geloof geeft hem veel kracht en steun.

Het levensverhaal van John Bunyan is interessant en de schrijfster vertelt het waarheidsgetrouw en met inlevingsvermogen. De stijl van het boek is plechtig. Zinnen als "Ik krijg aandrang om de pen op te nemen om het gesprokene verder uit te werken" zijn voor kinderen moeilijk te begrijpen. Ook wordt soms erg de nadruk gelegd op de moraal, terwijl het verhaal zelf al zo veel boodschap bevat, dat dit ook zonder uitleg duidelijk is. Een verdienste is dat het boek de prediker dichter bij de jeugd brengt.

N.a.v. "John, de schrijvende pelgrim", door M. H. Karels-Meeuse; uitg. Den Hertog, Houten, 2006; ISBN 9033119994; 102 blz.