Over pesten zijn al heel wat jeugdboeken verschenen. J. F. van der Poel maakte het gevoelige onderwerp tot thema van zijn nieuwe jeugdboek "Pesten doet pijn".
De themakeuze valt te prijzen, over de uitwerking valt wel meer te zeggen. Van der Poel schrijft over Heidi, een meisje dat ontzettend wordt gepest. Niet alleen op school is haar leven miserabel, thuis is het nog erger: haar moeder ligt op sterven, haar vader is werkloos en begrijpt niets van Heidi. Zelfs de juf mag Heidi niet, en zij laat dit ook duidelijk merken. Heidi zelf is de personificatie van het goede. Iedereen plaagt haar, tergt haar, treitert haar, maar zodra ze kan, staat ze te springen om alles te vergeven en vergeten. Roza, leidster van het groepje pestmeiden, komt in het laatste hoofdstuk tot inkeer en wordt Heidi's beste vriendin.
Het verhaal is nogal ongeloofwaardig, waarbij je je afvraagt waarom een redacteur niet heeft ingegrepen. De personages zijn onvoldoende ingeleefd, de moraal ligt er te dik bovenop. De schrijver treedt zelfs sprekend op in het boek: "Wat kunnen er soms wonderen gebeuren, als je spijt hebt van de verkeerde dingen die je gedaan hebt." Verder zijn er te veel en onverwachte perspectiefwisselingen. Een christelijke boodschap verdient een betere verpakking.
N.a.v. "Pesten doet pijn", door J. F. van der Poel; uitg. De Groot Goudriaan, Kampen, 2006; ISBN 90 6140 986 1; gebonden, 120 blz.