Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Gisette van Dalen-Heemskerk

Ontvoering van Kromholt

Schrijver Jan van Noord neemt in het vlot geschreven boek "Ontvoering van Kromholt" de lezers mee naar het jaar 1285. Floris, de zoon van een smid, ruikt avontuur als zijn oom, kapelaan Bernhardus, op bezoek komt. De kapelaan van kasteel Kromholt komt hulp vragen aan Floris' vader bij het smeden van wapens. Die heeft heer Govert hard nodig omdat hij afgeperst wordt door heer Diederik. De smid belooft te komen helpen en vindt het goed dat zijn zoon alvast meegaat naar het kasteel. 

Op de reis beleeft het tweetal al van alles. Ze worden overvallen door drie muiters van heer Diederik, maar gelukkig is oom Bernhardus ijzersterk. Als Floris en zijn oom op kasteel Kromholt aankomen, blijkt heer Diederik te hebben toegeslagen. De dochter van heer Govert is spoorloos verdwenen. Waar zij gebleven is, valt niet moeilijk te raden. Wie haar gaat verlossen ook niet... 

N.a.v. "Ontvoering van Kromholt", door Jan van Noord; uitg. Gebr. Koster, Barneveld, 2002; ISBN 90 5551 256 7; 150 blz.; 8,50.