Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans van Holten

Bijzonder meisje

 In "Shiva's vuur" van Suzanne Fisher Staples is sprake van een heel ander soort magie. Zoals de titel al suggereert (Shiva is de hindoegod van vernietiging en schepping) speelt het verhaal zich in India af. Hoofdpersoon is een eenvoudig dorpsmeisje, Parvati, dat op exact hetzelfde moment geboren wordt als de "yuvaraja", de zoon van de radja. Ook op datzelfde moment verwoest een cycloon grote delen van het land, komt Parvati's vader om het leven, en vele kinderen worden kort daarna ziek en sterven.

De dorpelingen geven Parvati de schuld van al deze rampen en ze wordt met wantrouwen bejegend. Ook al omdat ze zich ontpopt tot een zeer bijzonder meisje. Vissen en wilde dieren zoals een tijger en een cobra gehoorzamen haar, en ze demonstreert een zeer groot danstalent door net als Shiva in de vlammen van een vuur te dansen zonder brandwonden op te lopen. Maar wat het allermerkwaardigste is, Parvati maakt als baby alles bewust mee, verstaat ook alles wat er gezegd wordt en slaat dat op in haar geheugen. 

"Misschien herinner jij je niet dat je nadacht toen je een baby was", zegt ze boos tegen vriendin Kamala. "Maar ík herinner me alles." En Kamala antwoordt: "Dat is onzin. Baby's herinneren zich niets, omdat ze niet kunnen denken." 

Dat denk je als nuchtere, niet magisch georiënteerde lezer ook. Goed, Parvati wordt ontdekt door een klassiekedansgoeroe, die haar meeneemt naar zijn "gurukulam" om haar een intense dansopleiding te geven. 

Als zij jaren later voor de radja op mag treden, ontmoet ze de yuvaraja Rama. Ze worden verliefd op elkaar en Rama bekent haar dat hij ook "bijzonder" is. "Ik heb altijd kunnen lopen. Dat hoorde bij mijn gaven. Toen ik nog heel klein was, klom ik, als iedereen sliep, uit mijn wieg en liep door het paleis." Ook hij beschouwt zichzelf als veroorzaker van de cycloon en de dodelijke ziekte van al die kindertjes daarna. U ziet: magie te over. 

En dan gaat Parvati dansen. "Ze riep de energie op uit het kosmische vuur in haar diepste binnenste en uit de menigte zielen om haar heen. De lucht floot, en de wind van duizend moessons bevochtigde haar gezicht. Iedere beweging van haar handen en ogen vormde een volmaakt verstild moment. "Dit is het", zei een stem zacht in haar oor en ze wist dat het de stem van Shiva was. "Jij bent de magie van alle mogelijkheden."

"Shiva's vuur", door Suzanne Fisher Stapels; vert. Anneke Koning-Corveleijn; uitg. Lemniscaat, Rotterdam, 2002; ISBN 90 5637 318 8; 240 blz.