Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Els Bruss-Dekker

Achterdochtig, maar trouw

De Tweede Wereldoorlog biedt Linda Chaikin genoeg inspiratie om er een reeks liefde-in-oorlogstijdromans aan te wijden. Ze verschijnen in Amerika onder de overkoepelende titel "Day to Remember Series". Het vierde deel uit die serie is nu bij uitgeverij Kok verschenen onder de titel "Reis door de duisternis". 

Terwijl de opeenvolgende Amerikaanse delen hun titel danken aan de dagen van de week (het eerste deel heet "Monday's Child", het vierde "Thursday's Child"), lijken de vertaalde boeken geen deel van een reeks uit te maken. Titels als "Gevaarlijke dans", "Licht in de morgen" en "Reis door de duisternis" wekken niet de indruk bij elkaar te horen. Wellicht wil de uitgeverij zo de vrijheid behouden niet alle boeken uit de serie uit te brengen. 

In "Reis door de duisternis" staat het jonge echtpaar Paulette en Garret centraal. Na een kennismakingstijd van slechts drie maanden zijn ze met elkaar getrouwd, in de winter van 1940, maar al snel rijzen bij de Britse Paulette ernstige twijfels over de betrouwbaarheid van haar van oorsprong Berlijnse echtgenoot. 

Zo vreemd is dat niet, want als je man doorgaans weinig tot niets over zijn werk vertelt, als je briefjes in zijn jaszak vindt die in tegenspraak zijn met wat hij jou heeft verteld, als hij je steevast sust met de verzekering dat je op hem kunt vertrouwen, heb je best wat aanleiding achterdochtig te raken. 

Toch probeert Paulette ervan uit te blijven gaan, dat haar man haar niet zal bedriegen en ze vraagt ook steeds om Gods hulp in haar moeilijke situatie. Daarin is ze een voorbeeld van standvastigheid en plichtsgetrouwheid: ze doet haar uiterste best de man trouw te blijven aan wie ze ook daadwerkelijk trouw heeft beloofd. 

Niet alles delen
Er volgen vele spannende en soms levensbedreigende situaties voordat Paulette Garret in de armen kan vallen. Haar zoektocht heeft haar ver van huis, naar Egypte en naar Griekenland, gebracht. Tijdens die reizen zijn ondertussen ook nog enkele bekenden van haar ontmaskerd als bedriegers, dieven of verraders, terwijl het blazoen van Garret steeds meer is gaan glanzen. 

Het mooie van "Reis door de duisternis" is dat het laat zien dat trouw loont als man en vrouw oprecht tegen elkaar zijn, maar als het onmogelijk is alles te delen. Wat dat betreft zou het boek wel eens iemand op de been kunnen houden die het moeilijk heeft. 

N.a.v. "Reis door de duisternis", door Linda Chaikin; uitg. Kok, Kampen, 2002; ISBN 90 435 0533 1; 328 blz.