Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Cultuurredactie

Vloeken en grove taal in bekroond kinderboek

VEENENDAAL - De Bond tegen het vloeken heeft het taalgebruik in bekroonde kinderboeken onderzocht. "Winterijs" van Peter van Gestel (Gouden Griffel) onderscheidt zich negatief, het kinderboekenweekgeschenk blijkt acceptabel.

Met het onderzoek wil de Bond tegen het vloeken een idee krijgen van de hoeveelheid vloeken in de literatuur. Voorlichter Bunt: "We hebben brochures gepubliceerd over vloeken in vertaalde boeken en in de moderne literatuur. Maar we hebben geen idee van de omvang van het probleem. Het is de bedoeling dat we in de toekomst vaker een groepje boeken dat in het nieuws is, gaan onderzoeken."

Bunt las persoonlijk alle boeken die dit jaar een Gouden of Zilveren Griffel kregen - de bekendste prijzen voor kinderboeken in het Nederlandse taalgebied. "De hoofdpersoon in "Winterijs" is bijzonder grof in de mond: vloeken, verwensingen, scheldwoorden. Ook al past het bij de sociale context van de hoofdpersoon, het is niet nodig. De meeste andere griffelwinnaars laten zien dat het prima mogelijk is om hoogwaardige kinderboeken te schrijven zonder vloeken. Het kinderboekenweekgeschenk, "Boris en het woeste water" van Rindert Kromhout, is bijvoorbeeld acceptabel voor heel Nederland."