Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: M. Vermeulen-van Erkel

Een wereld waarin de Bijbel ontdekt wordt

Een boek met een heel andere insteek is "Het eiland zonder verleden" van Gerbrand Fenijn. Als Huino, de vriend van Jom, verbannen wordt naar de zwarte rotsen, geeft hij Jom de opdracht op zoek te gaan naar het geheim van het verdwenen Boek. 

Huino heeft een klein fragment van het Boek onder de tegels van een huis verborgen en Jom probeert dat te pakken te krijgen. Hij maakt kennis met de tuinman van generaal Rah die ook een deel van het Boek bezit. Jom leert over de Grote Schepper, maar omdat hij maar een klein stukje van het geheime Boek heeft, snapt hij niets van de verhalen. Als de generaal erachter komt dat Jom en de tuinman op zoek zijn naar het Boek, worden ze in de ban gedaan. Niemand kijkt naar hen, praat met hen of raakt hen aan. Joms kamer in zijn ouderlijk huis wordt zelfs leeggehaald. Samen met de zoon van de tuinman gaat Jom op zoek in de grot van de Grote Wachter, die alles bestuurt.
 
Daar worden zij verschillende malen gewaarschuwd te stoppen met zoeken. "De Wachter moet gehoorzaamd worden." Uiteindelijk, als de jongens het niet opgeven, laat generaal Rah hen gevangenzetten op een boot. De boot wordt de oceaan opgevaren en daar drijven de jongens rond. In het vooronder ontdekken zij andere "zoekers naar het Woord", onder wie Huino. Huino blijkt de vorige Wachter te zijn, die op zoek is gegaan naar het geheime boek. Zijn zoon, generaal Rah, heeft toen de macht overgenomen en zijn vader op de zwarte rotsen gevangengezet. In ruil voor voedsel, een boot, alle andere Zoekers en een Bijbel heeft Huino de macht uit handen gegeven. Ze varen terug naar de oude wereld, die door een grote ramp totaal verwoest is, en bouwen een nieuw bestaan op rond Gods Woord. 

"Het eiland zonder verleden" is een prachtig en origineel boek. Het is heel intrigerend te lezen over een nieuwe wereld waarin de Bijbel totaal onbekend is, maar waar uiteindelijk Gods Woord toch opnieuw plaats krijgt. De sfeer van het boek is wel wat steriel. De enorme drang, of nieuwsgierigheid, die achter het zoeken steekt wordt goed uitgewerkt, al blijven emoties verder wat vlak. Het is een boek dat duidelijk uitstijgt boven de vele jeugdboeken waarin spanning en sensatie centraal staan, maar Gods Woord vaak alleen op de achtergrond aanwezig is. 

"Het eiland zonder verleden", door Gerbrand Fenijn; uitg. Callenbach, Kampen, 2003; ISBN 90 266 1181 1; 88 blz.