Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Een onvermijdelijk drama

Opeens was hij er: de jeugd- en oorlogsroman "Oorlogswinter" van Jan Terlouw. Als politicus voor D66 zich nooit kunnen ontpoppen, maar schrijven kon hij als de beste. In zijn indrukwekkende verzameling romans, waarbij "Oorlogswinter" dus opmerkelijk genoeg de enige is die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog, doet Terlouw wat hem in Den Haag maar niet wilde lukken: het bedenken en consequent uitwerken van een ingenieus plot. 

Zodoende is "Oorlogswinter" geen roman waarin allerlei al dan niet waargebeurde ervaringen elkaar in sneltreinvaart opvolgen waarvan de lezer zelf maar moet uitmaken of hij er lering uit kan trekken. Terlouw doet het net andersom: eerst het plot en de boodschap en pas dan het verhaal. 

Het plot van "Oorlogswinter" rust op drie pijlers: niemand kan in oorlogstijd de gevolgen van zijn handelen overzien, ongewild raakt iedereen bij de oorlog betrokken en in oorlogstijd is een jongen van 16 een man. 

Het lijkt de voorbode van een oersaaie verhandeling. Tot je als lezer tot je ontzetting gewaarwordt wat de hoofdpersoon in "Oorlogswinter" is overkomen: zijn beste vriend, tevens zijn grote verzetsheld, blijkt ongewild en onbedoeld de hand te hebben gehad in de fusillade van zijn vader. Als de hoofdpersoon die ontdekking doet, is de oorlog voorbij en rest slechts één constatering: gedane zaken nemen geen keer. 

"Het heeft geen zin erover te praten", zegt Dirk verontschuldigend tegen Michiel. "Nee", zegt deze, "één ding heeft maar zin. Nooit meer in een oorlog vechten, alleen nog ertegen." 

Jan Terlouw, "Oorlogswinter" (1972).