Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans van Holten

Familiegeheimen en vuurvliegjes vangen

In "Verfspatten" van Ellen Tijsinger heeft hoofdpersoon Rutger een conflict met zijn vader Bram. Die is boer en hij eist dat ook zijn zoon boer zal worden. Rutger heeft echter andere wensen: zijn hartstocht is tekenen en hij wil kunstenaar worden. Zijn vriendin Floor zegt: "Doe er wat mee, luister naar de stem van je hart. Je mag toch zeker zelf uitmaken wat je wilt. Laat je ouwelui maar kletsen en doe wat je zelf wilt. Het is jouw leven." Maar vader Bram heeft er niets dan minachting voor en wil dat Rutger uit zijn "ivoren torentje" komt. 

Daar komt bij dat het tussen Rutgers moeder Carla en Bram ook niet goed gaat. Dat is gekomen na de gekkekoeienziekte met die lege stallen. "Toen hadden ze nog troost gezocht bij elkaar. Nu maken ze alleen nog maar ruzie. Meestal over geld. Er komt nog zelden vlees op tafel, alleen als Bram een kip slacht die toch niet meer aan de leg is." 

Rutger krijgt steeds meer het idee dat híj de schuld is van het conflict tussen zijn ouders, omdat hij zijn vader niet wil opvolgen. Het conflict escaleert als Bram ontdekt dat Rutger naakttekeningen van Floor heeft gemaakt ("wat maakt het nou uit of je een meisje met kleren aan tekent of een meisje in haar blootje"). Hij slaat zijn zoon keihard in zijn gezicht. 

Carla pakt haar boeltje en vertrekt op staande voet, met medeneming van Rutger en de jonge tweeling. Ze gaan naar een vriendin in Amsterdam, maar daar voelt Rutger zich niet gelukkig zonder zijn vertrouwde omgeving en, nog erger, zonder Floor. 

Hij spijbelt van school, gaat op de Dam zitten tekenen, heeft aanvallen van woede en verdriet. Uiteindelijk gaat het vaderloze gezinnetje terug naar zijn dorp, maar niet naar de boerderij. 

Op school wint Rutger een belangrijke landelijke kunstprijs met een naaktschildering van Floor. Dan blijkt hem plotseling hoe anders Bram is geworden. Hij geeft zijn zoon als verzoenend gebaar een enorme schilderskist. "Hier, jongen", zegt hij zacht. "Het wordt tijd dat jij alle mooie dingen op de boerderij komt schilderen."

"Verfspatten", door Ellen Tijsinger; uitg. Van Goor, Amsterdam, 2003; ISBN 90 00 03522 8; 144 blz.