Wat hebben een weduwe, de homo tyrolensis en een multimiljonair met elkaar te maken? Het antwoord wordt gevonden in "De Waarheidsspreker". Schrijfster Angela Elwell Hunt doet in dit boek haar best om wetenschappelijke en menselijke veronderstellingen te versmelten tot een geloofwaardig, realistisch verhaal. Of ze hierin volledig is geslaagd, blijft de vraag, hoewel het boek zeker tot nadenken stemt.
Zes maanden na het overlijden van haar man Michael begint bij Lara Godfrey, arts-assistente bij een kraamkliniek, het verlangen te groeien naar een kind van hem. Tijdens zijn ziekte, botkanker, heeft hij sperma afgegeven bij een laboratorium en omdat de wens om kinderen te krijgen een gezamenlijke was, overweegt ze door middel van de KIE-methode alsnog een kind van haar overleden man te krijgen.
Natuurlijk vraagt Lara, een gelovige vrouw, zich af of dit een juiste beslissing is en legt dit voor in gebed tot God. Voor de lezer vormt dit gegeven echter een ethisch vraagstuk. Op zichzelf begrijpelijk dat het verlangen naar een kind er is, maar is het ook juist om als alleenstaande moeder nog een kind van de overleden echtgenoot te krijgen? Lara echter ziet in de bijbeltekst "Een langgerekt hopen maakt het hart ziek, maar een vervulde begeerte is een boom des levens" een vingerwijzing Gods en wil zich laten bevruchten.
De weduwe is niet de enige die een kind op de wereld wil zetten. Devin Sloane, multimiljonair en financier van belangrijke medische projecten, heeft dezelfde wens, maar vanuit heel andere motieven. Deze op het eerste oog sympathieke man blijkt te broeden op het plan een superkind op de wereld te zetten. Hiervoor heeft hij op slinkse wijze celmateriaal weten te bemachtigen van de in Italië gevonden ijsman, de homo tyrolensis, waarvan Sloane verwacht dat het onaangetast is door eeuwen van zonde en lichamelijke verzwakking.
Gebruikmakend van zijn invloeden legt hij contact met dokter Braun, Lara's werkgever, en weet deze te overtuigen van het wetenschappelijk belang van de zaak. Gezien het aantal moorden op mensen die het experiment zouden kunnen schaden en andere ontwikkelingen in het verhaal, was thriller overigens een betere benaming geweest voor dit boek. Verder worden er soms medische termen als "EXT1 op chromosoom 8" gebruikt, die voor de leek niet altijd begrijpelijk zijn.
Lara weet niet dat zij is gekozen als draagmoeder van een kind met genetisch gemanipuleerd materiaal van de homo tyrolensis. Als ze achter een complot komt om haar kind na de geboorte te ontvoeren, vlucht zij met haar kindje Hunter en bouwt onder een andere naam een nieuw bestaan op. Haar zoon blijkt zich echter te ontwikkelen als kind dat geen onwaarheid kan verdragen. Uiteindelijk treedt ze met haar 'waarheidsspreker' de openbaarheid tegemoet, met alle gevolgen van dien.
Tragisch in het verhaal is toch wel dat Hunter, ondanks voor de geboorte gedaan genenonderzoek, al op jonge leeftijd overlijdt aan een erfelijke spierziekte. Dit bevestigt maar weer dat onze tijden in Gods hand zijn, en zeker niet in die van de wetenschap.
N.a.v. "De Waarheidsspreker", door Angela Elwell Hunt; uitg. Voorhoeve, Kampen, 2002; ISBN 90 297 1689 4; 493 blz.