Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Els Brussé-Dekker

Abortus leidt tot drama

Op de laatste bladzijde van de roman "Schuldig" verwijst uitgeverij Den Hertog lezers die het boek net uit hebben naar de VBOK, voor het geval ze behoefte hebben aan hulp of informatie. Ongebruikelijk, maar bij dit boek niet overbodig, want alleen al de gruwelijk gedetailleerde beschrijving van een abortus die erin voorkomt, zou heel goed oude wonden kunnen openrijten. 

Er spelen zich enorm dramatische gebeurtenissen af in Sylvia Bambola's roman, die alle moeten aantonen dat abortus alleen maar leidt tot ellende voor de betrokkenen. Zo is er de directeur van enkele abortusklinieken, Thor Emerson, die er in zijn huwelijk een rommeltje van maakt; het feit dat hij zelf abortussen heeft uitgevoerd zou daar direct mee te maken hebben. 

Dan is er de losgeslagen Canon Edwards die sinds de dood van zijn vrouw, veroorzaakt door een slecht uitgevoerde abortus door, jawel, Emerson, op een gewelddadige manier zijn ongenoegen over het bestaan van abortusklinieken laat blijken. De directrice van het Pro Life Centrum, Mary Singer, die in het verleden een abortus heeft ondergaan en sindsdien geen kinderen meer kan krijgen, kan Canons houding wel begrijpen, maar ze is het uiteraard niet eens met de methoden die hij toepast. 

Als Emerson een van zijn abortusartsen die zich op allerlei manieren misdraagt weg wil hebben, weet hij Canon zo ver te krijgen zich daarvoor in te zetten. Canons actie loopt echter finaal uit de hand: hij moordt de hele abortuskliniek uit, behalve het jonge meisje Becky dat net achter een gordijn ligt bij te komen van de moorddadige ingreep die haar baby het leven heeft gekost. 

Over haar gaat het vooral in "Schuldig"; zij is degene die na begeleiding door het Pro Life Centrum het woord uit de titel over haar lippen kan krijgen, en dat vormt een belangrijke stap in de verwerking van het vermoorden van haar baby. Hoe het zover gekomen is dat zo'n jong meisje ongedacht zwanger raakt en tot een abortus komt, beschrijft Bambola wat clichématig en plat, maar tegelijkertijd is het wel waar dat zoiets duizenden meisjes in de rauwe werkelijkheid overkomt. 

Worsteling
Naast het verhaal van Becky blijft de lijn van Canon Edwards en Thor Emerson doorspelen, om te eindigen in een bloedbad. Daarnaast komt de strijd van Becky's ouders, die haar met een bepaalde reden tot abortus hebben gedwongen, aan de orde en ook de worsteling van Mary om in het reine te blijven met haar leven."Schuldig" staat dus bol van de emoties, maar ook van scènes die baden in het bloed. Vooral wat betreft die afslachtingen had het best wat minder gekund, want het gaat Bambola duidelijk maar om één ding: aantonen dat abortus voor iedereen de foute keuze is. 

N.a.v. "Schuldig" door Sylvia Bambola, vert. Arie Maasland; uitg. Den Hertog, Houten, 2002; ISBN 90 331 1693 6; 264 blz.