Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans van Holten

Zand erover

Diepgravend -maar het boek is dan ook bestemd voor de leeftijd van veertien jaar en ouder- is het debuut van de negentienjarige (!) Laura Broekhuysen "Zand erover". Het betreft ook hier een weekje vakantie op een eiland, maar nu gaat het erom iets uit te praten, een probleem op te lossen, waaronder de hoofdpersoon Meike (17 jaar) maar ook haar ouders en zussen gebukt gaan. "Daarom gaan ze naar Vlieland. Om alles te begrijpen."

Vader en moeder zijn uit elkaar gegaan, maar (nog) niet officieel gescheiden. Ondanks het feit dat het gezin altijd zo "close", zo aanhankelijk, zo geforceerd gelukkig geweest is. De vier zussen beseffen dat die schijnharmonie vooral veroorzaakt wordt door mama, die nooit boos wordt, alles goedpraat, conflicten vermijdt en alleen maar gezellig en leuk wil zijn. Vriendje Bram heeft geen goed woord over voor de "kleffe" familie en zal er zijn verkering met Meike zelfs voor uitmaken. "Je luistert niet. Je reageert in ieder geval niet. Want je bent met jezelf bezig, met je familie. Ik pas er niet tussen." 

De zussen gaan dus naar Vlieland, zonder vader en moeder, om samen te proberen "alles te begrijpen", maar aanvankelijk lijkt alleen Meike geïnteresseerd in het hoe en waarom van mama's gekunstelde houding, en in een oplossing voor het verborgen conflict.
In de loop van het verhaal echter, door de dingen die op Vlieland gebeuren en die als een soort katalysator werken, komt de waarheid aan het licht, wat de lezer betreft mede door fragmenten (cursief afgedrukt) uit het leven van mama, bijvoorbeeld over haar liefdeloze jeugd veroorzaakt door niet-begrijpende ouders. 

Het boek kent geen hoofdstukindeling en dat werkt samen met de terugblikfragmenten (van mama en zussen) wel eens wat verwarrend. Je moet goed bij de les blijven om de draad van het verhaal vast te kunnen houden. Maar dat kleine beetje extra inspanning wordt ruimschoots beloond en de jonge lezers zullen er misschien veel van zichzelf en de eigen omstandigheden in terugvinden. Dan kunnen ze tevens genieten van Broekhuysens zeer heldere en persoonlijke taalgebruik: "Uit Floors walkman friemelt bijna onhoorbare muziek, het jeukt in Meikes oren." Of: ze "knikt Meike toe op de automatische moeder-piloot." Bijvoorbeeld. 

"Zand erover", door Laura Broekhuysen; uitg. Lemniscaat, Rotterdam, 2002; ISBN 90 5637 469 9; 110 blz.