Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Alita Keizer-Pouw

Jongeren met problemen centraal in Mes-jeugdromans

Annika van der Zwaag is de hoofdrolspeelster in het door Janwillem Blijdorp geschreven boek "Pijn". Hoewel het vast moeilijk is een boek met zo'n beladen thema te voorzien van een geschikte voorkant, vind ik het gekozen omslagontwerp niet echt geweldig. 

Net als bij "Babs!" speelt het verhaal zich vooral thuis en op school af. Maar is het bij Babs zo dat ze uit een warm nest komt, bij Annika is het thuis allemaal niet zo plezierig. Met een vader die haar slaat en kleineert en een moeder die stilletjes aan de zijlijn staat, voelt ze zich door iedereen in de steek gelaten. Dat blijkt als ze een poging tot zelfmoord doet, maar zich dan realiseert dat ze helemaal niet wil sterven. Met behulp van haar gymleraar, die haar problemen onderkent, gaat Annika het traject van de hulpverlening in. Het gebeurde heeft gevolgen voor de verhoudingen thuis. Haar moeder, die ook slachtoffer is, wil van haar man scheiden. Hem wordt een ultimatum gesteld: of hij laat zich behandelen of er wordt aangifte gedaan van mishandeling. 

Tot verbazing van Annika en haar moeder wil hij zich inzetten voor verandering onder begeleiding van een psycholoog. Wat me bevreemdt, is deze wel vrij abrupte omslag bij meneer Van der Zwaag. Want hoe fijn dat ook is, het komt enigszins geforceerd over binnen de verhaallijn van dit boek. Annika zelf zegt hierover: "Ik ben blij, maar ook bang. Bang, dat er misschien niets van mijn vaders goede voornemens terecht zal komen, bang, dat ik me nu blij maak met een dooie mus."

"Pijn", door Janwillem Blijdorp; uitg. Mes, Capelle aan den IJssel, 2003; ISBN 90 5952 023 8; 190 blz.