Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans Mijnders

Aan de kant van de vijand

Het kasteel van ridder Schenk van Toutenburg wordt bedreigd door een andere ridder, die van het nabijgelegen Kuinre. 

Gewapend met kat (een wapen om de muren te rammen) en blijde (een wapen dat zware stenen over de muren van een kasteel slingert) belegeren strijders de Toutenburg. De burchtbewoners doen hun uiterste best, maar het wordt steeds zwaarder om stand te houden. Tot hun verrassing staat plotseling de abt van het naburige klooster voor hen. Door een geheime gang is het de geestelijke gelukt om vanuit het klooster ongezien in de Toutenburg te komen. Daar merkt hij dat hulp voor de verdedigers van de Toutenburg dringend gewenst is. "Iemand moet de bisschop bereiken en hem om hulp vragen", stelt de abt voor. 

Conraedt, de zoon van de heer van Toutenburg en zijn vriend Eric gaan door de geheime gang naar het klooster. Daar worden ze verder geholpen door de abt. Op hun tocht naar de bisschop staan ze aan grote gevaren bloot, intussen onbekend met het feit dat de Toutenburg bijna in handen van de vijand is gevallen. Het zal niemand verwonderen dat het bisschoppelijke leger precies op tijd door de geheime gang verschijnt, zodat het leger van de vijand kan worden teruggedrongen. 

"Strijd om de Toutenburg", door Gerrit van Heerde; ISBN 90 6140 360 X; 152 blz.