Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans Mijnders

Aan de kant van de vijand

"Wie alles prijsgeeft" vertelt het verhaal van 7 december 1941: de aanval op Pearl Harbor, de Amerikaanse marinebasis op Hawaii. Auteur P. S. Kuijper heeft gekozen voor een Japanse hoofdpersoon, Kazo Ikoeda. Kazo is gevechtsvlieger en bevindt zich op een van de schepen van de Japanse vloot. Dit vaart in de richting van de grote basis van de Verenigde Staten in de Pacific. 

Kazo is opgevoed met de opdracht "de goddelijke keizer blindelings te dienen." Tot zijn vader vertelt dat hij door de doop is toegetreden tot de christelijke kerk. De hele familie keert zich tegen vader, behalve Kazo. Die neemt het Nieuwe Testament mee tijdens zijn tocht naar Pearl Harbor. 

Als de aanval op Pearl Harbor echt begint, is Kazo bang dat hij onschuldige slachtoffers moet maken. De aanval zelf wordt door Kuijper heel realistisch met woorden geschilderd: "Het gedreun van de explosies en het bloedstollende gehuil van de duikbommenwerpers overstemden het gekerm van de in hun slaap overrompelde Amerikanen." Kazo ziet alles als in een film gebeuren. Verwonderd vraagt hij zich af waarom God deze wereld nog verdraagt. 

Als hij de opdracht krijgt een Nederlandse boot aan te vallen, weigert Kazo. Met deze daad verliest hij alle eer. Doordat hij weigert zijn leven op te offeren voor de keizer, kan hij zijn familie nooit meer onder ogen komen. Uiteindelijk wordt zijn toestel geraakt en stort hij neer in zee. In een rubberbootje lukt het hem om de kust te bereiken. Daar zegt iemand tegen hem dat hij zijn eer helemaal niet kwijt is. Want Jezus zei: "Indien iemand Mij dienen wil, de Vader zal hem eren." 

N.a.v. "Wie alles prijsgeeft", door P. S. Kuijper; ISBN 90 6140 163 1; 128 blz.