Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Marianne Witvliet

Struikelende gedachten

Een literair kinderboek met ontroerende, ingehouden emoties, zo kun je "Zie ik je nog eens" van Ed Franck, een veelgelauwerde Vlaamse jeugdschrijver, het best omschrijven. Een aangrijpend verhaal over verlies.

De oude Nestor ziet vlak voor sluitingstijd een meisje van een jaar of acht zijn speelgoedmuseum binnenwandelen. Hij nodigt haar uit alles te bekijken en verbaast zich over haar afwerende en emotionele reacties. Ze heet Sara en ze heeft een broertje, zegt ze. Kareltje.
Als Sara door het museum loopt, trekt ze ineens een poot uit een speelgoedbeer en knuffelt hem dan. Nestor observeert haar. Aan de hand van een spel ontlokt hij nieuwe reacties, maar hij schrikt van de bizarre verhalen die Sara hardop voor zich uitspreekt terwijl ze met de beer door het museum dwaalt. "Nestor zat roerloos naar het gebabbel van Sara te luisteren. Toen trok hij aan zijn hemd, dat tegen zijn rug begon te plakken." 

Heel langzaam probeert de oude man haar vertrouwen te winnen. Hij vloekt een keer als ze een blikken autobus kapot trapt, maar als hij vraagt waarom ze het doet, zegt Sara dat alles in haar hoofd gestruikeld is en ze het antwoord niet kan vinden. Ze ontdekt een pop met een doodshoofd en vraagt aan Nestor of achter elk gezicht zo'n doodshoofd zit. Of er behalve de botten van een dode niets overblijft. De ziel blijft over, legt Nestor uit. Later vertelt hij haar naar aanleiding van een speelgoedark het verhaal van Noach. 

Hoewel niet specifiek vanuit christelijk perspectief, is dit verhaal zeer zuiver geschreven. Als Nestor Sara thuis wil brengen, leidt ze hem naar het kerkhof waar een maand daarvoor haar broertje is begraven. Bij het beeld van een geknield meisje zegt Sara tegen Nestor: "Ze stuurt al het verdriet van het kerkhof naar de hemel." Op Nestors vraag of Kareltje ziek geweest is, vertelt ze eindelijk de waarheid: dat ze een ijsje mocht kopen met hem. Hoe Kareltje, toen zij niet oplette, onder een bus terecht kwam. "Ben je vandaag thuis weggelopen?" vraagt Nestor. "Ja. Mama zat heen en weer te wiegen. Haar ogen waren ergens anders." 

Indrukwekkend kinderboek, dat ook door volwassenen gelezen moet worden. De kunstzinnige, niet alles onthullende tekeningen van Carll Cneut passen perfect bij de ingehouden stijl van Franck. 

N.a.v. "Zie ik je nog eens?" door Ed Franck, tekeningen van Carll Cneut; uitg. Querido, Amsterdam 2003; ISBN 90 451 0063 0; 64 blz.