Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Gisette van Dalen-Heemskerk

Feest voor de verloren zoon

"Ik veroordeel u tot een jaar in het River Ranch Centrum voor Jeugddelinquenten." Cathy Flaherty's wereld stort in als ze hoort welke straf haar vijftienjarige zoon Mark krijgt. "Een tijd om lief te hebben" is het vervolg op "Een geschenk uit de hemel" en "Een milde regen". Beverly LaHaye en Terri Blackstock beschrijven ook in dit derde deel de belevenissen en problemen van vier vriendinnen.

Het vrijgezellenfeestje van Cathy wordt grondig bedorven als Mark aan het begin van de feestavond wordt gearresteerd vanwege het dealen in drugs. Cathy wil haar huwelijk met Steve uitstellen totdat haar zoon weer op vrije voeten is. Verder heeft zij heel wat te stellen met haar dwarse dochter Annie. 

Brenda Dodd worstelt nog steeds met het feit dat haar man David niet gelovig is. Ook in het gezin van Barry en Tory Sullivan zijn de zorgen niet voorbij. Hoewel zij hun gehandicapte dochter Hannah met veel liefde en zorg omringen, kan Tory maar moeilijk accepteren dat haar kind trager is dan leeftijdsgenootjes. 

De auteurs hebben ook van deze roman een vlot leesbaar geheel gemaakt. Toch ligt het niveau van dit derde deel beduidend lager dan het tweede. De kinderen van Cathy zijn erg excentriek. De ommekeer die zowel Mark als Annie maakt, komt niet realistisch over. Annie verandert na het zien van een paar dia's van een dwarse puber in een meisje dat vol liefde arme kinderen gaat helpen.
Mark gaat in de gevangenis de Bijbel lezen en komt tot bekering. Cathy org aniseert daarom op de dag dat Mark vrijkomt uit de gevangenis het "feest van de verloren zoon". Ter gelegenheid daarvan heeft ze een jas met een door Mark gemaakte tekening als insigne op de revers en een gouden ring met dezelfde afbeelding laten maken. De feestvreugde is groot. Zelfs Cathy's ex-man, die het hele jaar niets met Mark te maken wilde hebben, komt tot inkeer. Dat alles maakt het boek ongeloofwaardig. 

Ziek en vermoeid
Ook in het derde deel wisselt het perspectief bijna per hoofdstuk. De schrijvers besteden in deze roman de meeste aandacht aan het gezin van Cathy. Aangezien het eerste boek vooral een kijkje gaf in het gezin van de Dodds (de harttransplantatie van zoon Jozef) en het tweede deel de problemen rond de zwangerschap van Tory behandelde, ligt het voor de hand dat het vervolgdeel zich bij de familie Bryan afspeelt. Sylvia Bryan ziet er aan het eind van dit derde deel ziek uit. Het onderwerp van het vierde -nog niet verschenen- deel ligt voor de hand. 

N.a.v. "Een tijd om lief te hebben", door Beverly LaHaye en Terri Blackstock; vert. Jeannette Wilbrink-Donkersteeg; uitg. Voorhoeve, Kampen, 2004; ISBN 90 297 1771 8; 382 blz.