Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Marleen Legemaat

Mensen met een missie

Wat deed Charles Spurgeon toen hij een jongen was? Logeren bij zijn grootouders,verstoppertje spelen in het grote huis. Boeken lezen in het kleinste en donkerste kamertje dat er te vinden was, platen bekijken uit De Christenreis. Hoe hij later een oprecht christen en beroemd predikant werd, staat te lezen in het boek "Tien jongens die de wereld veranderden".

Van Irene Howat verschenen in de Engelstalige wereld verschillende verhalenbundels over jongens en meisjes die hun leven in dienst van God stelden. Uit deze bundels zijn nu voor het Nederlandse taalgebied twee boeken samengesteld: "Tien meisjes die de wereld veranderden" en "Tien jongens die de wereld veranderden". De verhalen gaan over historische personen en gebeurtenissen en zijn 
bedoeld voor de jeugd vanaf 10 jaar. 

"Tien meisjes die de wereld veranderden" begint met het levensverhaal van Monica van Thagaste, de moeder van Augustinus. Vervolgens komen onder anderen Katharina Luther (de vrouw van Maarten Luther), Florence Nightingale, de verpleegster, maar ook meer recente personen als Corrie ten Boom en Sabina Wurmbrand, echtgenote van de Roemeense predikant Richard Wurmbrand, aan bod. Het is goed dat op deze manier mensen voor het voetlicht worden gehaald die anders dreigen vergeten te worden. 

In "Tien jongens die de wereld veranderden" vinden we de levensverhalen van bekende personen als de kerkhervormers Hus, Luther en Calvijn, en de predikanten John Owen, Jonathan Edwards en Robert Murray McCheyne. De verhalen zetten in met een enkel voorval uit hun jeugd en geven daarna korte momenten weer uit het verdere leven van deze mannen. Door de beknoptheid van de verhalen is de historische context niet altijd even duidelijk uitgewerkt. Ook lijken de gebeurtenissen elkaar nogal snel op te volgen. De verhalen kunnen het best worden gezien als een aanzet voor verdere verdieping in het leven van de beschreven personen. 

Ook als inleiding bij een klassengesprek zijn de boeken geschikt. Temeer omdat elk verhaal wordt afgesloten met de drie rubriekjes "Feiten", "Thema" en "Boodschap". Onder het laatste kopje probeert de schrijfster steeds een praktische toepassing te maken voor haar lezers. Zo lezen we als boodschap bij het verhaal van Sabina: "Sabina vergaf haar vijanden - ook de mensen die haar familie hadden gedood. De Heere Jezus zegt dat we onze vijanden moeten liefhebben. Kun jij van je vijanden houden? Vind je het moeilijk om te vergeven? Als dat zo is, vraag dan aan de Heere Jezus of Hij je daarbij wil helpen." 

N.a.v. "Tien meisjes die de wereld veranderden", door Irene Howat; De Banier, Utrecht, 2004;ISBN 90 336 2806 6; 118 blz.; 7,20.
"Tien jongens die de wereld veranderden", door Irene Howat; De Banier, Utrecht, 2004; ISBN 90 336 2805 8; 121 blz.