Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans Mijnders

Christelijk, zonder gekunsteld te zijn

"Ljoebov waar ben je?" van Reinier van Sorge is uitgegeven in samenwerking met de stichting Friedensstimme. 

Ljoebov en haar zusje Loesja wonen in het Noord-Oosten van Siberië. Wanneer de twee zusjes de rendierkudde van hun broer bezoeken, is Loesja ineens Ljoebov kwijt. Na zoeken vindt ze haar zus, die roerloos op de grond ligt. Er moet snel hulp komen! De sjamanen doen hun best om de geesten op te roepen die het meisje kunnen genezen, maar dankzij de bemoeienis van een Russische evangelist wordt Ljoebov met een helikopter naar een ziekenhuis vervoerd. Daar ondergaat ze met succes een zware hersenoperatie. De familie van Ljoebov komt tot de belijdenis dat "Hij de Levende God is." 

De auteur vertelt in zijn voorwoord dat hij door dit boekje wil "laten zien hoe de mensen in Siberië leven en hoe het Woord van God het leven van veel kinderen en ouders heeft veranderd." Al lezend kreeg ik het gevoel dat Van Sorge het accent vooral heeft gelegd op zijn tweede doel. Door andere keuzes -onder andere minder uitgebreid de bijbelse verhalen verwoorden- had het boek niet aan (christelijke) zeggingskracht verloren en was het dagelijkse leven van de mensen in Siberië meer tot zijn recht gekomen. 

"Ljoebov waar ben je?", door Reinier van Sorge; uitg. De Banier, Utrecht, 2004; ISBN 90 336 2814 7; 108 blz.