Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans Mijnders

Christelijk, zonder gekunsteld te zijn

Vechtende jongeren op het Maaiveld en het Evangelie in Siberië zijn de thema's van twee christelijke jeugdboeken die bij uitgeverij De Banier verschenen.

Van de hand van Nellie Vermaat verscheen het jeugdboek "Niemand weet waarom". In dit boek, dat vanuit een ikperspectief is verteld, is Molly de hoofdpersoon. Ze is twaalf jaar en zit in de brugklas van het voortgezet onderwijs. Op een dag wordt Molly uit de klas geroepen: haar broer Theo ligt als gevolg van een vechtpartij in coma in het ziekenhuis. De verdenking valt al snel op de jongeren van de Bloemwijk-buurt, met wie er regelmatig conflicten zijn. Brenda, de vriendin van Molly, en vele andere leeftijdsgenoten zinnen op wraak. 

Molly volgt een andere tactiek: ze bezoekt Machteld, een van haar klasgenoten die in Bloemwijk woont. Daar ontdekt Molly dat het Wim, de broer van Machteld is, die met een karateklap haar broer in het ziekenhuis heeft geslagen. 

Wanneer ze van school de opdracht krijgen om een plan te bedenken om het geweld te stoppen, krijgt Molly een geweldig idee: het Maaiveld, de plaats waar de ruzies tussen de twee wijken worden uitgevochten, moet worden omgetoverd in een kinderboerderij.
Nellie Vermaat bewijst met dit boek dat een hedendaags verhaal ook christelijk kan zijn, zonder dat dit gekunsteld overkomt. 

Naastenliefde en vergeving hebben op natuurlijke wijze een plaats in dit verhaal gekregen. Wat mij betreft heeft het boek alleen een té happy end: Theo die weer thuiskomt, Wim die tot inkeer komt én een kinderboerderij waar allebei de wijken aan meewerken, dat is voor mij net iets te veel! 

N.a.v. "Niemand weet waarom", door Nellie Vermaat; uitg. De Banier, Utrecht, 2004; ISBN 90 336 2810 4; 157 blz.