Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Gisette van Dalen-Heemskerk

Claustrofobie en jaloezie

"Ik dacht altijd dat als je eenmaal getrouwd was, de rest vanzelf wel voor elkaar kwam", zegt Ruud Lichtenberg tegen zijn vrouw Leonie. Beiden moeten er via een moeilijke weg achter komen dat dat niet het geval is. In "Gelouterde opdracht" beschrijft Nelleke Wander de problemen die het stel moet overwinnen. De roman is een vervolg op "Gelouterd talent".

In het begin van het tweede deel lijkt met de geboorte van zoon Bart hun geluk compleet. Ruud verdient een goede boterham met de verkoop van zijn schilderijen in zijn atelier en met illustratiewerk, Leonie helpt hem in de winkel. 

Een paar maanden na de geboorte van Bart opent Peter Zandee, een dorpsgenoot, ook een atelier. Peter heeft een moeilijke periode achter de rug. In God geloofde hij niet meer. Na een ernstig ongeval met zijn motor is hij tot inkeer gekomen. Hij realiseert zich dat God hem spaarde. De spieren en pezen van zijn rechteronderbeen zijn helaas onherstelbaar beschadigd. Daarom is Peter erg blij dat hij kan beeldhouwen. Ruud vindt hem nog steeds een branieschopper en wil niets van hem weten. De achterliggende reden is echter dat hij bang is dat zijn inkomsten terug zullen lopen. 

Zowel zijn vader als Leonie probeert Ruud steeds in te laten zien hoe onhebbelijk zijn gedrag is. Dat het vooral voorkomt uit jaloezie. Er moet echter iets ergs gebeuren voordat Ruud dat in wil zien. 

Claustrofobie 

Leonie heeft zo haar eigen problemen. Nadat ze samen met haar zoontje in een lift in een warenhuis heeft vastgezeten, krijgt ze last van claustrofobie. Na verloop van tijd kan ze geen winkel, kerk of andere ruimte bezoeken zonder dat ze in paniek raakt. Haar moeder en Ruud dringen erop aan dat ze hulp zoekt, maar dat vindt ze kinderachtig. 

Wie vaker boeken van Nelleke Wander leest, zal haar stijl duidelijk herkennen. De uitvoerige beschrijvingen, de wat tobberige hoofdpersonen. Ook in dit deel speelt het geestelijk leven een grote rol. Niet opgelegd, maar door het hele boek verweven. "Gelouterde opdracht" is een makkelijk leesbare roman met een christelijke boodschap. 

N.a.v. "Gelouterde opdracht", door Nelleke Wander; uitg. Gebr. Koster, Barneveld, 2003; ISBN 90 5551 272 9; 222 blz.