Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Maarten Dijkstra

De dubbele crisis van Mark Branning

Wat doe je als een seriemoordenaar het heeft voorzien op de vrouw met wie je weliswaar bent getrouwd, maar die vanwege huwelijksproblemen niet meer bij je woont? Brandweerman Mark Branning besluit in de dubbele crisis van dreigende dood en naderende echtscheiding zijn levensgezellin tot elke prijs te beschermen. In de chaotische gebeurtenissen die dan volgen, krijgt hij te maken met doodsangst, verdriet en geloofsvragen, maar ook met hoop en een liefdevolle Vader.

De verhaallijn van de thriller is kort samen te vatten. In het slaperige stadje Newpointe in het Amerikaanse Louisiana worden kort na elkaar twee echtgenotes van plaatselijke brandweermannen vermoord. De dader schiet hen neer en steekt hun huis in brand. Een derde vrouw van een brandweerman overleeft de aanslag op haar leven ternauwernood. Brandweerman Mark Branning neemt geen enkel risico en verlaat met zijn vrouw de stad. Toch blijken ze ook dan niet veilig. Wie heeft het op zijn echtgenote gemunt? Een vraag die steeds meer gaat beklemmen.

De verhaallijn van de thriller draait dus -zoals zo vaak- om de vraag: Wie is de moordenaar. Langzaam maar zeker wordt het rijtje verdachten korter en nadat de lezer op het verkeerde been is gebracht, laat de schrijfster de echte dader tegen de lamp lopen. Tijdens het ontmaskeringsproces neemt de spanning steeds meer toe. Vooral als Blackstock in de huid van de slachtoffers kruipt, wordt het soms aardig griezelen. Af en toe zijn de beschrijvingen echter wel erg gruwelijk.

Gezocht
Tot zover valt er weinig bijzonders aan "Eigen rechter" op te merken. De moordlijn is spannend en meeslepend, maar niet echt opzienbarend. De uiteindelijke onthulling van het motief is zelfs wat gezocht. Alsof het uit een ander boek is overgenomen. Ook de werkwijze van de rechercheurs is niet erg geloofwaardig.

De tweede lijn van het boek, die overigens mooi met de moordlijn verweven is, draait om het gebroken huwelijk van Mark Branning en zijn vrouw Allie. Brandweerman Branning besluit vanwege de angstaanjagende moorden zijn vrouw -bij wie hij niet meer woont, maar van wie hij nog niet is gescheiden- tot elke prijs te beschermen. Die beslissing leidt tot heftige, emotionele botsingen tussen beide partners. Onbegrip, wantrouwen, jaloezie, pijn, verdriet en geloofsnood vieren aanvankelijk hoogtij.

Terwijl de dialogen de gevoelens van de personen vaak prachtig weergeven, geldt dat niet altijd voor de beschrijvingen van die emoties door de auteur zelf. Als je alle "brekende stemmen", "bevende handen", "betraande ogen" en "trillende knieën" bij elkaar zou optellen, kom je aan een respectabel aantal.

Bijbelgedeeltes
Hoewel de beide lijnen "Eigen rechter" tot een spannend en ontroerend boek maken, zou het werk toch veel aan waarde verliezen als het daarnaast niet een christelijk karakter had. Blackstock gaat via haar personen in op de waaromvraag van het lijden, huwelijksproblemen en een heilige levenswandel. Regelmatig komen er concrete bijbelgedeeltes ter sprake.

Met "Eigen rechter" heeft de Amerikaanse schrijfster Terri Blackstock een boek geproduceerd dat het midden houdt tussen een 'gewone' thriller en een psychologische roman. Voeg daar haar christelijke visie aan toe en je hebt een werk dat niet alleen buitengewoon spannend en ontroerend is, maar ook een groot aantal zeer leerzame geloofslessen bevat.

N.a.v. "Eigen rechter", door Terri Blackstock; uitg. Voorhoeve, Kampen, 2002; ISBN 90 297 1724 6; 384 blz.