Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Els Brussé-Dekker

De solocarrière van Deborah

Het plattelandsmeisje Deborah heeft een mooie zangstem en een grote droom. In haar woonplaats Georgia is een plekje in het Black-Gospelkoor van de kerk echter het hoogst haalbare. Als ze in "De stem van haar hart" van Jacquelin Thomas de topartiest Triage ontmoet, opent hij voor haar de deur naar de wereldse muziekpodia.

Triage's oma is lid van dezelfde kerk als Deborah. Op een dag maakt hij in die kerk een dienst mee en raakt diep onder de indruk van Deborah's zangtalent. Hij spoort haar aan te solliciteren voor het achtergrondkoortje van de succesvolle rythm-and-blueszanger Lavelle.

Haar stem bevalt de zanger wel en Deborah mag in Los Angeles auditie komen doen, wat uitloopt op een contract bij de groep. Ze ervaart onmiddellijk dat ze in een heel andere sfeer is beland. Ze hoeft niet op een kleedkamer te rekenen, want preutsheid bij het omkleden wordt niet op prijs gesteld. Ze wordt naar een sportclub gedirigeerd om strak in vorm te komen en haar kledingkeuze mag ook wel wat pikanter.

Deborah heeft zich voor alles voorgenomen als christen te blijven leven. Ze leest dan ook trouw in haar Bijbel, maar tegelijkertijd leidt ze een compleet werelds leven. Ze onttrekt zich echter met succes aan een nacht met Lavelle, die zich later excuseert voor zijn vrijpostige gedrag, en ze probeert afstand te houden van haar twee collega-achtergrondzangeressen.

Trieste gevallen
Die twee zijn typisch trieste gevallen. Emerald is stapel op Lavelle, maar hij laat haar keihard vallen. Zij vindt wel wat troost in de drank, maar ze blijft diep ongelukkig. Phoebe heeft de naam een slet te zijn. Toch komen Deborah en Phoebe steeds dichter bij elkaar; Phoebe gaat zelfs eens mee naar een kerkdienst. Vlak voordat Phoebe overlijdt, is Deborah er dan ook om haar aan te sporen Jezus als haar Verlosser aan te nemen. "Phoebe, als je Jezus in je hart hebt gevraagd als jouw Verlosser, ben je gered. Meer hoef je niet te doen. God houdt van jou en heeft je vergeven", houdt ze haar voor.

Sinds Phoebe vlak voor haar dood verzuchtte dat ze het niet goed had gedaan voor God, worstelt Deborah met haar beroep. Ze heeft inmiddels een contract voor een solocarrière aangeboden gekregen, maar de suggestieve teksten die ze dan zou moeten zingen, staan haar enorm tegen. Dan besluit ze alleen met het contract akkoord te gaan als ze als gospelzangeres verder mag. Als dat wordt toegestaan, is Deborah in de wolken: nu kan ze haar talent tenminste aanwenden om God te loven.

Glitter en glamour
De wereld waarin Deborah zich beweegt, staat mijlenver af van de meeste Hollandse christenen. Wie van hen komt ooit terecht in sferen van glitter en glamour en blijkt daar succesvol te zijn zonder "de relatie met God kwijt te raken"? Dit boek zal daarom alleen mensen aanspreken die ervan overtuigd zijn dat gospelartiesten, hoeveel ze ook op wereldse sterren lijken, op een bijbelse manier het Evangelie verkondigen. Wie die mening niet is toegedaan, zal zich alleen maar ergeren aan het gemak waarmee Deborah transformeert in een popster, in de volle overtuiging dat ze Gods wil volvoert.

N.a.v. "De stem van haar hart" door Jacquelin Thomas; uitg. Voorhoeve, Kampen, 2002; ISBN 90 297 1717 3; 336 blz. (Vertaling van "Singsation", 2001).