Michael Phillips lijkt dol te zijn op herenigingen. Geliefden die elkaar jaren eerder uit het oog verloren, hebben elkaar niet uit het hart verloren. Zowel in zijn Stonewycke-boeken als in de reeks "Het geheim van de roos" vinden mensen elkaar na dramatisch lang gescheiden te zijn gewees t. Zo ook in het nu verschenen derde deel uit laatstgenoemde serie, "Ontsnapping naar de vrijheid".
Een forse roman, een knalkleurig kaft, twee flitsend uitziende jonge mensen die elkaar vasthouden en dramatische taferelen op de achtergrond. De inhoud lijkt bij het aanschouwen van een dergelijk omslag voorspelbaar. Wat het concept betreft, is het dat ook min of meer. "Ontsnapping naar de vrijheid" zit inderdaad stampvol raadsels, romantiek, intriges, met een ontknoping die voor de hoofdpersonen een wending ten goede betekent. En dat alles in een typisch Amerikaanse schrijfstijl en tegen een decor van historische gebeurtenissen.
Het woord voorspelbaar mag dan vallen als het gaat om stijl en techniek, succes heeft de formule wel. Wie "Ontsnapping naar de vrijheid" leest, kan zich dat voorstellen. Het verhaal van de Oost-Duitse Sabina en de Amerikaanse Matthew is spannend en meeslepend. In dit deel doen zij met enkele anderen pogingen om 'over' de Berlijnse muur te komen. De fanatieke Gustav, afdelingshoofd van de Stasi, zit hen nog altijd op de hielen. Meer dan eens lijkt het erop dat hij Matthew, Sabina en haar vader in handen zal krijgen.
Toch komt het moment waarop zij aan de goede kant van de muur eindelijk oude bekenden weerzien. Dat geldt ook voor Josef, die met hen door de ondergrondse gang kruipt. Aan de andere zijde sluit hij zijn verloofde Ursula, Sabina's vriendin, na twintig jaar in zijn armen.
Voor dergelijke ontroerende ontknopingen heeft de auteur het hele boek door wel opvallend veel toevalligheden nodig. En dan zijn er ook nog tal van toevalligheden die het verhaal helemaal niet nodig heeft. Zo blijkt dat Josef en Ursula al die twintig jaar aan elkaar moesten denken zodra zij hyacinten zagen of roken, terwijl daar verder geen reden toe was. Aan duidelijkheid laat dit boek niet te wensen over, aan realisme soms wel.
Geloofsvertrouwen
Overigens is de aankomst in Berlijn mooi beschreven. De schrijver heeft zich duidelijk goed gedocumenteerd. Verder getuigen de verschillende personages van moed en geloofsvertrouwen die lezers jaloers kunnen maken. Zelfverloochening, het liefhebben van vijanden en vertrouwen in de verdrukking zijn belangrijke thema's. De stijl (of de vertaling?) kon veel beter. Waar het woordje "die" in de volgende passage naar verwijst, moet de lezer bijvoorbeeld zelf bepalen: "En weer waren er geen woorden. Een omhelzing volgde. De twee mannen hielden elkaar stevig vast zonder zich daarvoor te schamen. In het koninkrijk waar de liefde regeert, is die er niet."
N.a.v. "Ontsnapping naar de vrijheid", door Michael Phillips; uitg. Voorhoeve, Kampen, 2002; ISBN 90 297 1718 1; 495 blz.