Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Gisette van Dalen-Heemskerk

Slechterik

Ongeloofwaardig vind ik het boek "Onbewoonbaar verleden". De hoofdpersoon is Verie. Haar ouders zijn verongelukt. De moeder van haar vader vangt het gezin -Verie heeft nog een zus en twee broers- op. De opa en oma van haar moeders kant kent Verie niet, haar ouders hadden alle contacten met hen verbroken. Haar oma overlijdt als ze nog maar een halfjaar bij haar zijn. Daarna komen ze bij een oom terecht. 

Oom Janus is een echte slechterik. Stelen, roofovervallen plegen, in drugs handelen, nergens deinst hij voor terug. De kinderen moeten hem daarmee helpen. Verie heeft daar grote moeite mee. Van haar andere familieleden heeft ze bijna geen steun te verwachten. Alleen Vincent -haar jongste broer- komt nog voor haar op. Als Verie een diefstal probeert te verhinderen, takelen haar oom en haar broer haar erg toe. 

Vincent belt een telefoonnummer dat hij op Veries kamer vindt. Daardoor komt ze in een christelijk gezin terecht. De vader van de vrouw die haar opvangt is psychiater. Hij heeft ooit een vrouw behandeld die verdriet had om haar overleden kinderen. Deze vrouw wist dat er kleinkinderen moesten zijn, maar kon ze niet opsporen. Op deze manier komt Verie bij haar opa en oma terecht. Afgezien nog van alle andere toevalligheden die langskomen, zijn er ook slordigheden in het boek te vinden. Zo krijgt Verie 25 gulden van haar oom. 

"Onbewoonbaar verleden", door Arina Donk; ISBN 90 336 2767 1; 246 blz.