Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Els Brussé-Dekker

Drama's in huwelijk

Met "Het carrousel" sluit Richard Paul Evans zijn trilogie af, die begon met "Het medaillon" en "De spiegel". In dit laatste deel draait het net als in "Het medaillon" om de liefde tussen Michael en Faye. Ook nu gaat het om de vraag of hun liefde bestand is tegen allerlei tegenslagen. 

Michael en Faye houden nog steeds ontzettend veel van elkaar, maar ze moeten voor een lange tijd afscheid van elkaar nemen; Faye gaat aan haar medicijnenstudie beginnen, aan een universiteit die duizenden kilometers verderop ligt. Een dag voor haar vertrek besluiten ze in het geheim te trouwen. 

Al snel doen zich de meest emotionele en ingrijpende gebeurtenissen voor, die er de aanleiding voor vormen dat hun huwelijk stukloopt. Michael vindt troost bij Blythe, een lief meisje dat erg veel van hem gaat houden, maar hij blijft naar Faye verlangen. Of Michael en Faye uiteindelijk weer bij elkaar zullen komen, vormt daarom de belangrijkste vraag. 

De roman is daarnaast overladen met andere aangrijpende en niet-alledaagse gebeurtenissen, zoals zelfmoord, depressie en HIV-besmetting. De ene keer raakt zoiets Michael, de andere keer Faye, maar er zijn ook van die drama's die in beider leven een rol spelen. 

Hoewel Michael en Faye geen strak godsdienstig leven leiden (Faye gaat bijvoorbeeld een avondje uit naar een discotheek), valt uit de dagboekaantekeningen van Michael af te leiden dat hij wel in het bestaan van God gelooft. Hij noemt God namelijk de wever achter het weefgetouw van zijn leven. 

"Het carrousel" is iets minder boeiend dan "Het medaillon", omdat dit laatste deel voor de tweede keer de ups en downs in Michaels en Fayes relatie beschrijft. In "Het medaillon" kwam het met hun liefde uiteindelijk toch goed, en daardoor ben je geneigd de strubbelingen in "Het carrousel" minder serieus te nemen. Misschien is dat de reden dat Evans er zoveel extra dramatiek bij bedacht heeft. Al met al vormt dit derde deel daarom een wat zwak slot van een mooi geschreven trilogie over liefde en vergeving. 

N.a.v. "Het carrousel" door Richard Paul Evans; vert. Ellen-Josée Westrik; uitg. Kok, Kampen, 2002; ISBN 90 435 0471 8304 blz.