Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Gisette van Dalen-Heemskerk

De strijd tegen duistere machten

In de juridische thriller "Verloren zaak" beschrijft James Scott Bell de strijd van advocaat Jake Denney om een rechtszaak te winnen die eigenlijk voordat hij begint al verloren is. 

Jake Denney is ten einde raad. Als hij op een avond in een kroeg de balans van zijn leven opmaakt, is er bijna geen argument te vinden dat tegen zelfmoord pleit, vindt hij. Hij heeft zijn beroep te schande gemaakt, financieel zit hij aan de grond, zijn vrouw is van hem gescheiden en hij heeft een drankprobleem. Het enige wat hem er nog van weerhoudt, is zijn dochtertje Mandy van vijf jaar.
Dan belt Janet Patino, de moeder van Howie, zijn jeugdvriend. Howie wordt ervan verdacht zijn eigen vrouw te hebben vermoord. Janet smeekt of Jake de verdachte wil verdedigen. 

Aanvankelijk lijkt het duidelijk: Howie heeft de moord gepleegd. Hij maakt een verwarde indruk en vertelt Jake dat hij zijn vrouw inderdaad om het leven heeft gebracht. Ook het bewijsmateriaal wijst hierop. De aanklager spreekt daarom van moord met voorbedachten rade. Jake wil hier onopzettelijke doodslag van maken. Dan zou Howie minder jaren in de cel hoeven te zitten. De zus van Howie, Lindsay, is hier echter fel op tegen. Zij gelooft absoluut niet dat Howie tot moord in staat is. Bovendien weet zij meer van haar broers verleden en vertrouwde ze Rae, Howies vrouw, helemaal niet. 

Gaandeweg het proces wordt het Jake steeds duidelijker dat hier meer aan de hand is. Welke rol speelt aanklager Benton Tolletson? Wat zijn er voor duistere machten aan de gang in het stadje?
Door Lindsay vindt Jake de weg naar God. Dat het daarna goed komt tussen Jake en Lindsay is geen verrassing. De ontknoping van de moordzaak houdt de lezer echter wel tot het eind toe gevangen. 

De schrijver -die zelf advocaat is geweest- beschrijft gedetailleerd de gang van zaken in de rechtszaal. De lezer krijgt daardoor een duidelijk beeld van de wijze waarop een rechtszaak in de Verenigde Staten verloopt.
Het boek leest vlot en is spannend geschreven. Wel is de wijze waarop de auteur schrijft over occulte zaken wat vaag. Als Jake en Lindsay samen naar iemand gaan die zich met occulte zaken bezighoudt, verwondert Jake zich erover dat Lindsay niet bang is. Dan legt Lindsay dat (blz. 267) als volgt uit: "Er bestaat zoiets als een geestelijk inzicht", zei ze. "Het is een soort zintuig. Het is iets begrijpen en je er bewust van worden." "Waarvan?" "Geestelijke dingen. Christenen hebben dat inzicht door de macht van de Heilige Geest. Daarom wil ik daarheen met jou." 

N.a.v. "Verloren zaak", door James Scott Bell; uitg. Boekencentrum, Zoetermeer, 2001; ISBN 90 239 9047 1; 308 blz.