Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans Mijnders

Bedreigd door "De Beoordelaar"

Een jeugdboek, "De bunker", schreef Leendert van Wezel al. Nu is van zijn hand de novelle "Veroordeeld" verschenen. Een confronterend verhaal met een dubbele boodschap. 

Hoofdpersoon is Frans van Wilgenrooij, een oud-directeur die na een leven van veel werken geniet van zijn pensioen. Twee huizen, een jaguar; het ontbreekt hem aan niets. Dan wordt tijdens een zware onweersbui een brief bezorgd. In een paar regels wordt hem de vraag gesteld wat zijn succesvolle leven anderen heeft gekost. Ook wordt gemeld dat "het hoog tijd wordt om af te rekenen." Dit dreigende briefje is ondertekend met "De Beoordelaar". 

Vanaf dat moment voelt Van Wilgenrooij zich onrustig. Ook gaat hij zich steeds schuldiger voelen. Naast de aanhoudende bedreigingen van "De Beoordelaar" komt dit ook door de herinnering aan zijn overleden vrouw. Regelmatig heeft ze hem gevraagd naar de zin van een leven dat alleen maar gevuld is met werk. 

Ook herleest de oud-directeur de brieven van zijn overleden broer Dolf, die hem regelmatig heeft gewaarschuwd. In een van die brieven leest hij: "Ik moet je gewoon waarschuwen om tijdig na te denken over zaken die de tijd overstijgen." En in een latere brief: "Waarom heb je het Woord van God uit je leven gebannen? Wat heeft het je opgeleverd? En wat zal het je uiteindelijk brengen?" 

"De Beoordelaar" gaat intussen steeds verder met zijn bedreigingen. Er breekt bijna brand uit in de boerderij van Van Wilgenrooij. Ook weet "De Beoordelaar" een tijdklok achter de stereo-installatie van zijn slachtoffer te plaatsen. Op deze manier krijgt Van Wilgenrooij te horen: "Je ontkomt me niet." Op hetzelfde bandje wordt Van Wilgenrooij gevraagd om de volgende dag naar zijn oude directiekamer te gaan. 

Spiegel
Frans van Wilgenrooij brengt na vijftien jaar een bezoek aan Martha, de vrouw van zijn broer Dolf. Het blijkt dat Martha al die jaren een pakje (van Dolf) voor Frans heeft bewaard: een brief en een Bijbel. Steeds belangrijker voor Frans wordt het antwoord op de vragen: Wat is het echte doel in het leven? En: Wat is de weg naar dat doel? Het antwoord krijgt hij vanuit de Bijbel: "Hij is gekomen tot het Zijne en de Zijnen hebben Hem niet aangenomen." Het wordt Frans steeds duidelijker dat hij zich altijd heeft verzet tegen God. De ontmoeting met "De Beoordelaar" -zoon van een oud-collega van Van Wilgenrooij- in de oude directiekamer zorgt aan het eind van het boek voor een verrassende ontknoping. 

Het is Van Wezel zonder meer gelukt om de lezer een spiegel voor te houden. Lijken in deze jachtige tijd niet erg veel mensen op Frans van Wilgenrooij? Carrière maken ten koste van heel veel! Ten koste van de eigen gezondheid, van een gelukkig huwelijk, een gelukkig gezin en van een leven met God. Ook zullen veel lezers -als ze eerlijk zijn- het gedrag van "De Beoordelaar" herkennen. Haat kan mensen tot veel onmenselijks brengen. Ondanks al dit negatieve laat Van Wezel het positieve gelukkig overwinnen: "Indien wij onze zonden belijden, Hij is getrouw en rechtvaardig, dat Hij ons de zonden vergeve en ons reinige van alle ongerechtigheid." 

N.a.v. "Veroordeeld", door Leendert van Wezel; uitg. De Banier, Utrecht, 2002; ISBN 90 336 2748 5; 71 blz.