Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Alita Keizer-Pouw

De verdwijning van een diamant

Mysterieuze geheimen en spannende intriges. Daar draait het om in het boek "Verduisterde schatten" en het daaropvolgende deel "Verborgen belofte", geschreven door Linda Chaikin. De belangrijkste rol is weggelegd voor Evy, een meisje dat niet op haar mondje is gevallen en de zaken tot op de bodem wil uitzoeken. 

Om praatjes en moeilijkheden te voorkomen wordt Evy, het onwettige kind van Katie, als baby weggenomen bij haar echte moeder. Katies voogd, Sir Julien Bley, laat Evy adopteren door een zendingsechtpaar zonder kinderen. Dit breekt Katies hart en ze bedenkt een gedurfd plan om Evy terug te krijgen. Samen met Henry, stiefbroer van Julien, steelt zij een zeer waardevolle diamant van haar voogd. Henry wordt na de inbraak echter neergeslagen en de zogeheten Zwarte Diamant verdwijnt. Een ideaal uitgangspunt voor allerlei intriges. 

Als Katie uiteindelijk de zendingspost bereikt en Evy in haar armen sluit, wordt de post aangevallen door Zoeloes. Iedereen komt om bij dit gruwelijke bloedbad, behalve Evy. Zij wordt op miraculeuze wijze gered en naar Engeland gebracht, waar ze opgroeit bij een zus van het zendingsechtpaar. Evy is altijd in de veronderstelling geweest dat haar ouders als martelaren gestorven zijn. In de loop van haar jeugd hoort en ontdekt ze echter dingen die haar tot nadenken stemmen en stof tot vragen opleveren. 

Schrijfster Chaikin probeert in het hele verhaal op allerlei manieren de aandacht gevangen te houden. Zo zijn de verdwenen diamant en de vreemde dood van Henry regelmatig onderwerp van de dialogen. 

Op 12-jarige leeftijd maakt Evy voor het eerst persoonlijk kennis met Rogan Chantry van het landgoed Rookswood. Zijn vader is jonkheer Lyle, broer van de inmiddels gestorven Henry. De schrijfster typeert Rogan overigens wel erg vaak als iemand met een knap, maar schurkachtig uiterlijk. 

Hoewel het eerste deel eindigt met een innig afscheid tussen Rogan en Evy, lijkt het in deel 2 nog maar de vraag of zij wel echt voor elkaar bestemd zijn. Rogan vertrekt namelijk naar Zuid-Afrika, met in zijn bezit een schatkaart van zijn overleden oom Henry. Evy blijft alleen in Engeland achter. 

Ook in "Verborgen belofte" zorgt Chaikin weer voor de nodige spannende elementen: rijke families die met hun diamantmijnen een fortuin vergaren en allemaal om eigen redenen belang aan de schatkaart hechten, familiegeheimen die om ontrafeling vragen en een nietsontziende moordenaar die nog altijd vrij rondloopt. 

De spanning zit er meteen al goed in, want als Evy thuiskomt op een stormachtige dag, meent ze op zolder iets te horen. Ze gaat stoer, maar onverstandig, zelf op onderzoek uit. Evy wordt door een in een deken gehulde persoon van de trap geduwd en blijft voor dood liggen. Als ze enigszins hersteld is, probeert ze een antwoord te vinden op haar vele vragen. Ondertussen kampt Rogan, onwetend van dit alles, met hele andere problemen. Manipulaties van zijn familie zorgen er bijna voor dat hij Evy kwijtraakt. Als hij echter achter de waarheid komt, reist hij direct terug naar Engeland. Het is Rogan die, weliswaar zeer toevallig en uit het niets lijkt opgedoken, Evy vervolgens op het nippertje uit handen van haar gevaarlijke aanvaller redt. De ontboezemingen die volgen uit de mond van haar belager, komen wel heel abrupt. Het lijkt me bovendien enigszins onwaarschijnlijk dat zo iemand plotseling uitgebreid tekst en uitleg geeft van al zijn daden. De mysteries moeten blijkbaar nog even grondig worden verklaard. Eind goed, al goed. Alhoewel, de schurk ontsnapt helaas toch nog op het laatste nippertje en dat mag wel een dissonant genoemd worden in het verder zo 'happy end'. 

N.a.v. "Verduisterde schatten", door Linda Chaikin; uitg. Kok, Kampen, 2003; ISBN 90 435 0648 6; 463 blz.
"Verborgen belofte", door Linda Chaikin; uitg. Kok, Kampen, 2004; ISBN 90 435 0892 6; 432 blz.