Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Margreet van den Berg-van Brenk

Nasleep van ongeluk

Leida Verhagen brengt met "Brekend glas" haar veertiende roman op de markt. In dit boek uit de Spiegelserie speelt Eline Rosenberg de hoofdrol. Op veertienjarige leeftijd kwamen bij een auto-ongeluk zowel haar beide ouders als haar broertje om het leven. Aan de veroorzaker van het drama kan ze slechts denken met haatgevoelens. Maar alles komt goed. Op de laatste bladzij treden ze met elkaar in het huwelijk. 

Van het vreselijke ongeluk herinnert Eline zich alleen nog het geluid van brekend glas. Haar -christelijke- grootouders uit Groningen nemen haar in huis. Eline verkiest een studie in Amsterdam boven Groningen en daar leert ze de orthodox-Joodse David Mendes kennen. Zij is vertrouwd met het Jodendom, omdat haar vader Joods was. Alle mogelijk moeite doet ze om ook bij het Jodendom te horen. Het mag niet baten en het loopt spaak tussen David en Eline. 

Om tot rust te komen, keert Eline terug naar haar opa en oma. Echt rust vindt ze niet, want nu komen de herinneringen aan het ongeluk sterk naar boven. Ze achterhaalt waar de man woont die de dood van haar ouders en broertje op zijn geweten heeft en bezoekt hem. Ze verwacht dat ze iemand tegenkomt die de draad van zijn leven weer vrolijk heeft opgepakt en niet meer denkt aan het leed dat hij ooit veroorzaakte. Het blijkt anders te zijn. Jordan Ullmann is een gevoelige, gelovige jongen, die zijn hulp van Boven verwacht. 

Het gedeelte waarin Eline en Jordan elkaar leren kennen, vind ik het mooist in deze familieroman van Zomer&Keuning. Al is de liefde die Jordan voor een andere vrouw voelde, wel heel snel verdwenen als Eline in zijn leven komt. De lezer hoeft niet meer verder te denken over het verhaal als hij de laatste bladzij gehad heeft. Alle narigheid is opgelost: een happy end. 

N.a.v. "Brekend glas", door Leida Verhagen; uitg. Zomer&Keuning familieromans, Amsterdam, 2002; ISBN 90 210 9272 7; 192 blz.