Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Margreet van den Berg-van Brenk

Naar de grote stad

Annemarie en haar broer Bart trekken vanwege de honger en armoede op het platteland naar de grote stad Rotterdam. Hoe het hun daar vergaat, beschrijft Gerda van Wageningen in haar historische roman "Hart voor anker". 

De schrijfster brengt met deze dubbelroman het eerste deel van de Rederskronieken op de markt. In de eerste roman, "Met de wind in de zeilen", krijgt Annemarie Linders een betrekking bij een groter reder, Adriaan Buitendijk. Hij is weduwnaar en heeft vijf kinderen. Zonder dat er sprake is van enige liefde trouwen zij. Het wordt dan ook geen gelukkig huwelijk. Annemarie wordt verliefd op een stoere zeeman, Marcus, en pleegt overspel met hem. Hoewel ze zegt er spijt van te hebben, rept ze er tegenover haar man met geen woord over. Het blijft ook altijd onduidelijk wie de vader van het kind is dat Annemarie verwacht. 

Adriaan komt bij een ongeluk om het leven Na het dodelijk ongeval vliegt Annemarie niet gelijk in de armen van Marcus. Ze zien elkaar een tijdlang niet, maar uiteindelijk is de kogel toch door de kerk. Bart vaart wel bij het eerste huwelijk van zijn zus. Het bedrijf dat hij met de hulp van Adriaan opbouwt, groeit uit tot een grote onderneming. Hij trouwt met Agatha, een dochter van Adriaan. In het tweede deel, "Als het tij keert", volgen we Bart. Zijn zwager bezorgt hem veel hoofdbrekens, want die voert het familiebedrijf naar de rand van de afgrond. 

De uitgever kondigt dit boek aan als een "hartverwarmende" roman. Een hartverwarmend gevoel krijg ik bij het lezen niet. Ik zou het op sommige punten eerder ergerniswekkend willen noemen. Vooral in het eerste deel krijgt de seksualiteit erg veel aandacht. De beschrijving van de eerste huwelijksnacht en van de gevoelens die Marcus bij Annemarie losmaakt vind ik walgelijk. Om nog maar niet te spreken over de manier waarop het overspel wordt goedgepraat. "Liefde kan nooit slecht zijn. Lees er de bijbel nog maar eens op na. De mensen vergeten zo gemakkelijk wat er in Corinthiers staat", klinkt het uit de mond van Marcus. 

Deze historische roman is ook verre van realistisch. Het kan eenvoudigweg niet dat een meisje van het platteland zonder enige voorbereiding een stads huishouden met kinderen runt alsof ze nooit anders heeft gedaan. 

N.a.v. "Hart voor anker", door Gerda van Wageningen; uitg. Zomer&Keuning familieromans, Amsterdam, 2002; ISBN 90 210 9332 4; 396 blz.