Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Margreet van den Berg-van Brenk

Perikelen van zussen

Een bekende schrijfster in de Spiegelserie van Zomer&Keuning familieromans is Julia Burgers-Drost. Zij heeft ondertussen meer dan veertig boeken op haar naam staan. Met "Lentebruid" voegt zij weer een titel aan de rij toe. Het boek leest vlot weg. 

Centraal in het boek staan de twee zussen Tamboer, Jalien en Berbel. Ze wonen samen in de boerderij waar ze ook zijn opgegroeid. Hun ouders leven niet meer. Jalien is licht gehandicapt en soms wat zielig, hoewel ze op het gebied van kunst haar weg heeft gevonden. Berbel is de jongste; zij weet nog niet goed hoe ze haar leven moet invullen. Het wordt een baan in een supermarkt. Hier ontmoet zij Victor voor het eerst. 

In een stacaravan bij de boerderij huist Nathan. Weten de zussen eerst niet wat ze van hem moeten denken, bij Jalien groeit liefde. Berbel laat zich in met een andere jongen, niet uit liefde maar uit schuldgevoel: zij voelt zich schuldig aan zijn ongeluk. Als ze merkt hoe hij haar bedriegt, is het over en uit. Ondertussen weet ze maar niet wat ze van Victor moet denken, omdat hij zich op een afstand houdt. Dat verandert zodra ze voor de tweede keer tegen zijn auto botst. Beide zussen hebben de liefde van hun leven gevonden. 

"Lentebruid" is een aardig boek om bijvoorbeeld op vakantie mee te nemen: het vergt niet te veel denkwerk. Wie aan een roman als deze begint, weet van tevoren dat het op ten minste één bruiloft uitloopt. Echt verrassen doet het boek dan ook niet. 

N.a.v. "Lentebruid", door Julia Burgers-Drost; uitg. Zomer&Keuning familieromans, Amsterdam, 2002; ISBN 90 210 9332 4; 208 blz.