Nicholas Sparks is momenteel een van de meest geliefde auteurs van romantische fictie in Amerika. Zijn romans, met vaak autobiografische elementen, scoren hoog in de bestsellerlijsten van de New York Times. "De geur van seringen" is een van de inmiddels verschenen titels.
Sparks begon zijn carrière niet gelijk als schrijver. Nadat hij wat probeerde op papier, wat niet succesvol verliep, had hij achtereenvolgens baantjes als verkoper van grond en huizen en was hij ober en telefonische verkoper van tandpastaproducten. Uiteindelijk startte hij een eigen bedrijf, verkocht dit weer en werd farmaceutisch vertegenwoordiger.
Inmiddels zijn er verschillende boeken van hem verschenen, waaronder het hier besproken boek "De geur van seringen". Zijn verhalen hebben vaak als uitgangspunt een familiekwestie of -gebeurtenis. De inspiratie voor "De geur van seringen" kwam vanuit het leven en de moed van zijn jongste zus, die jaren vocht tegen kanker. Na verschijning van het boek is zij uiteindelijk overleden, op 33-jarige leeftijd.
Kleurloos klasgenootje
Het verhaal speelt zich af in het North Carolina van de jaren vijftig, waar de op zijn manier stoere Landon Carter verliefd blijkt te worden op het wat kleurloze klasgenootje Jamie Sullivan, dochter van de plaatselijke dominee, wiens vrouw stierf in het kraambed. Veel van het levensverhaal van Jamie vertoont opvallend veel gelijkenis met dat van de zus van de schrijver. Net als zij heeft Jamie een oprecht en sterk geloof, gaat ze graag naar de kerk, is ze altijd vrolijk en positief ingesteld, maar ook niet zo populair op school. Alles wat ze wil, is trouwen. Ze ontmoet iemand die zich eerst niet kan voorstellen met haar te zullen trouwen. Toch, als ze al ziek is en het maar de vraag is of ze beter wordt, vraagt Landon haar met hem te trouwen.
Grappige weetjes van dit boek zijn twee vernoemingen. Bij de naam Jamie heeft Sparks gebruikgemaakt van de naam van zijn uitgever, Jamie Raab, terwijl Landon de naam van een van zijn zoons is.
Landon en Jamie zijn in feite elkaars tegenpolen. Hij besteedt zo min mogelijk tijd aan school en zo veel mogelijk aan zijn vrienden. Ook is hij qua geloofsbeleving aanvankelijk wat oppervlakkig. Zij gebruikt zelfs de lunchpauze op school om uit haar onafscheidelijke Bijbel te lezen, iets wat overigens niemand op school begrijpt. Daarnaast staat ze altijd voor anderen klaar, zoals voor de weeskinderen van het nabijgelegen weeshuis.
Groeiproces
Bij een van hun eerste ontmoetingen geeft Jamie aan dat Landon niet verliefd op haar moet worden. Gezien haar saaie uitstraling lijkt hem dat eigenlijk ook onmogelijk, totdat hij op een avond van school een andere Jamie leert kennen en daardoor ontdekt hoe bijzonder ze in feite is. In de maanden die hierop volgen ontdekt Landon de ware betekenis van schoonheid, het onbaatzuchtig klaarstaan voor iemand en de kracht van liefde. Onlosmakelijk hieraan verbonden zijn echter het verdriet en de pijn van verlies. De lezer ervaart het groeiproces van Landon, zowel op geloofs- als op liefdesgebied, en raakt onder de indruk van de wijze waarop Jamie met haar ziekte omgaat.
Een bijzonder boek, over een bijzonder liefdesverhaal, geschreven in de ikpersoon, vanuit het perspectief van Landon.
N.a.v. "De geur van seringen", door Nicholas Sparks; vert. Rika Vliek; uitg. Kok, Kampen, 2001; ISBN 90 435 0310 x; 247 blz.