Voor Nederlandse jongeren is het een ongewoon onderwerp. Maar in Colombia is het verhaal over Rosa de straatverkoopster, met alle nare toestanden eromheen, helaas niet zo ongewoon. "Rosa staat voor de vele moeders die uit liefde hun kind afstaan ter adoptie. Ik hoop dat dit verhaal bijdraagt aan de erkenning van hun liefde", aldus auteur Roland Kalkman.
Kalkman heeft een ontroerend en zeer spannende verhaal geschreven over een jonge vrouw, Rosa, die afstand doet van haar pasgeboren kind. Daar gaat een hele geschiedenis aan vooraf. Aanvankelijk summier, daarna uitgebreider, vertelt Kalkman het verhaal van haar trieste leven in armoede, met hier en daar toch een paar gelukkig makende lichtpuntjes. Zo'n lichtpuntje in Rosa's leven als straatverkoopster in de Colombiaanse stad Cali is de jonge knappe taxichauffeur Rico. Hij brengt haar 's avonds met zijn taxi naar de sloppenwijk waar zij woont, geeft haar af en toe te eten en gaat regelmatig gezellig met haar op stap.
Dat scheelt natuurlijk in haar toch al schaarse inkomsten. Maar het verlokkende geluk dat ertegenover staat maakt in haar ogen alles goed. Totdat ze zwanger blijkt te zijn - van Rico natuurlijk! Ze rekent vast en zeker op zijn steun. Niet dus. Hij vergeet al zijn beloftes en mooie woorden en wijst haar de deur. Goed, er blijkt een reden voor te zijn: zijn oom, van wie hij financieel afhankelijk is, overlijdt, hij moet nu extra hard werken. Maar toch! Rico dumpt haar bij zijn in armoede wonende tante Ana, ergens ver weg, en laat Rosa dan aan haar lot over. Als tante Ana tot overmaat van ramp in het ziekenhuis belandt, blijft ze alleen achter met haar ongeboren kind.
Gelukkig zijn er toch hulpvaardige mensen en ook hulpvaardige, door Europese christenen gesteunde organisaties die zich over Rosa ontfermen. Al zal ze nooit voor haar kind kunnen zorgen. Een verpleegkundige vertelt haar over adoptie: "Als je niet voor je kindje kunt zorgen, dan heeft het met adoptie in ieder geval een kans. Mensen uit het buitenland zullen met liefde voor je kind willen zorgen. Je kind krijgt eten, scholing en toekomst. In de Verenigde Staten en in Europa is veel rijkdom. Je kunt je kind daarin laten delen. Maar dat is je eigen keuze. Niemand kan je dwingen, als je het doet, moet je het uit liefde doen." Rosa laat de woorden op zich inwerken. Kan dat: Je kind weggeven uit liefde? Ja, het kan, zo leert ze zichzelf. "Als ik het uit liefde aan een ander geef, zal die ander het mijn liefde kunnen geven."
Het feit dat dit verhaal zonder enige opsmuk wordt verteld, zonder sentimentaliteit ook, maakt het zo waarachtig, zo overtuigend en tegelijkertijd zo boeiend.
N.a.v. "Rosa, straatverkoopster in Colombia", door Roland Kalkman; uitg. Den Hertog, Houten, 2004; ISBN 90 331 1829 7; 109 blz. vanaf 13 jaar