Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans Mijnders

Wereldwijde samenzweringen ontmaskerd

Door een hersenbloeding moet het congreslid Graham Hutchings noodgedwongen zijn werkzaamheden beëindigen. Hij wordt opgevolgd door Wynn Bryant. Bryant heeft het niet gemakkelijk. Hij kampt met een begrijpelijk gebrek aan dossierkennis en er wordt door verschillende partijen (met tegenstrijdige belangen) om zijn medewerking gevraagd. Een groot discussiepunt is onder meer het "Jubeljaar Amendement", een wereldwijde inspanning om de schuldenlast van derdewereldlanden te verminderen. 

Velen volgen elke beslissing en elke stap van de nieuwe senator met argusogen. Zo ook de vrouw van Graham Hutchings, die een privé-detective inhuurt. Jackie Havilland, zoals deze vrouwelijke detective heet, en Wynn Bryant werken al snel samen. Hun grote, nietsontziende vijand is Pavel Hayek, de president-directeur van een beleggingsgroep. Hij is de grote spin in het web van de financiële wereld met uiteindelijk maar één bedoeling: het beheersen van de wereldeconomie. Om dit doel te bereiken is niets hem te veel. Zo zegt hij onder andere: "Onze tegenstanders moeten gekortwiekt, verbrijzeld en vermalen worden tot het fijnste Caraïbische zand."
Infiltratie, dubbelspel... alle ingrediënten van een thriller zijn aanwezig. De auteur -ex-directeur van een internationale adviesgroep- heeft een gedegen boek geschreven, maar nadeel is wel dat de lezers met weinig financiële kennis regelmatig gedeeltes twee keer moeten lezen. 

"Duister ritme", door T. Davis Bunn; uitg. Kok, Kampen, 2002; ISBN 90 435 0474 2; 400 blz.