Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans Mijnders

Wereldwijde samenzweringen ontmaskerd

Een boek dat tot de verbeelding spreekt, is "Niemandsland" van Jeanette Windle. In Colombia gebeuren raadselachtige dingen: een surveillancevliegtuig stort neer, een gevechtshelikopter wordt neergeschoten en drie Amerikaanse activisten worden vermoord. Wat is er gaande in de jungle? 

Julie Baker, de jongste redactrice van het tijdschrift Onze Aarde, krijgt het voor elkaar om met een inspectieteam te worden toegelaten tot het zuidwesten van Colombia. Voor Julie heeft deze missie een extra betekenis: het is een hernieuwde kennismaking met het gebied waar ze is opgegroeid en waar haar ouders zeven jaar eerder om het leven zijn gekomen. Om die reden ontvlucht ze het kamp waar de leden van de missie door de guerrilla's bewaakt worden. Ze gaat terug naar het dorp waar ze met haar ouders heeft gewoond. Al snel raakt ze in gevangenschap. 

Uiteindelijk weet ze zich te bevrijden, met hulp van een van de guerrilla's. Rick, zoals de man heet, blijkt echter een Amerikaans spion te zijn. Rick is op zoek naar de oorzaak van de raadselachtige ongelukken in de jungle. Hij vermoedt dat er voor Amerika een groot gevaar dreigt. Rick en Julie willen samen deze dreiging vroegtijdig ontmaskeren. 

Na een lange, moeilijke tocht doen ze een afschuwelijke ontdekking. Ze vinden een dorpje waarvan alle inwoners gestorven blijken te zijn. Sporen van moord zijn niet te zien, maar wel vinden ze spuitbussen die gebruikt worden bij biologische oorlogvoering. Dit verschrikkelijke vernietigingswapen blijkt in de jungle te worden geproduceerd en uitgeprobeerd. Rick en Julie staan vervolgens voor de taak uit te zoeken welke landen hierbij betrokken zijn. Ook moet de Amerikaanse regering snel gewaarschuwd worden. 

Al lezend werd ik steeds meer geboeid. Het verhaal is spannend, maar ook boeiend door de beschrijving van de verschillende karakters van de hoofdpersonen. Vooral de strijd die Julie regelmatig met zichzelf voert is realistisch beschreven. 

"Niemandsland", door Jeanette Windle; uitg. De Groot Goudriaan, 2002; ISBN 90 6140 803 2; 398 blz.