Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg

Wiersema houdt de spanning er weer in

Bert Wiersema is een fantast. En daar genieten inmiddels vele fans van mee. Ook in het tiende deel van Logboek Lammers -de "Omega-schuilplaats"- en in het eerste deel van Verloren Vrijheid -"Ontvoerd"- komen zij volop aan hun trekken. 

Geloofwaardigheid en realisme heten belangrijke voorwaarden voor een goed boek te zijn. Maar ondertussen houdt de verhalenliefhebber nog altijd het meest van sprookjes. Als de plot maar sterk en spannend genoeg is, nemen lezers nu eenmaal veel ongeloofwaardigheden voor lief. Niet de werkelijkheid maar de werkelijkheid zoals mensen die wensen, spreekt uiteindelijk aan. 

Kinderen zullen wensen dat zij meemaakten wat Jessica, Bob en Erik beleven in "De Omega-schuilplaats" en daarom smullen van dit verhaal. Als ergens in het boek toevallig weer eens precies op het goede moment een sleutel in het slot steekt, schrijft Wiersema: "Dat is te mooi om waar te zijn." Die uitspraak is van toepassing op dit hele avontuur van professor Lammers en zijn gezin. Het is te mooi om waar te zijn, maar dat maakt het voor de doelgroep juist aantrekkelijk. 

De geleerde, zijn vrouw en hun drie kinderen worden dit keer op de hielen gezeten door de huurmoordenaar van wie ze in het vorige deel ook al last hadden. Een geheim agent zal hen daarom tijdelijk naar een al even geheime schuilplaats brengen. De man blijkt echter niet te zijn wie hij zegt te zijn. Dat levert superspannende gebeurtenissen en een aantal verrassende ontknopingen op. De goede afloop staat bij voorbaat vast, maar de ontwikkelingen zijn allerminst voorspelbaar. Hoewel Wiersema de ene titel na de andere laat verschijnen, moet hij heel wat denkwerk aan dit boek hebben gewijd. Dat God werkt in deze wereld heeft hij er bovendien op een mooie, ongekunstelde manier in verweven. 

Dit alles neemt niet weg dat minder toevalligheden en meer aandacht voor de taal zijn werk nóg sterker zouden maken. Hopelijk weerhoudt zijn succes de auteur er niet van hier een uitdaging te zien. 

Slavernij
Dat geen overbodige luxe zou zijn, blijkt des te meer in "Ontvoerd". Ook hierin vinden kinderen tal van spannende gebeurtenissen, maar de ontknopingen zijn iets minder verrassend en veel zinnen zijn slordig of ronduit slecht geschreven. Het boek is het eerste in een nieuwe serie van Wiersema, die in drie delen zal verschijnen. 

Hoofdpersoon is de sympathieke negerjongen Doa, die als slaaf wordt verkocht en de meest vreselijke dingen meemaakt. Sommige passages zijn aan de bloederige kant en het toeval levert wel weer erg veel wendingen ten goede op, maar behalve avontuurlijk is dit verhaal toch ook leerzaam. Wiersema schetst een beeld van de tijd van de slavernij. Hij laat daarbij zien dat mensen met de hand op de Bijbel hun slaven gruwelijk behandelden, maar dat er ook echte christenen onder de slavenbezitters waren. 

N.a.v. "De Omega-schuilplaats", door Bert Wiersema; uitg. De Vuurbaak, Barneveld, 2004; ISBN 90 5560 294 9; 141 blz.
"Ontvoerd", door Bert Wiersema, uitg. De Vuurbaak, Barneveld, 2004; ISBN 90 5560 283 3; 105 blz.