Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans van Holten

Spannende boeken te technisch van stijl

Heel spannend zijn "De vuurjuffer" en "Nachthaviken" van Adri Burghout, door hemzelf op verdienstelijke wijze van illustraties voorzien. Burghout kan niet alleen boeiend schrijven en tekenen, maar heeft ook veel verstand van de luchtvaart, zoals uit beide boeken duidelijk blijkt. Al mocht hij voor mij en andere luchtvaartonbenullen wel wat meer toelichtende noten toevoegen. 

In ieder geval is het duidelijk dat het gaat om vliegtuigen waar misdadigers het om de een of andere reden op gemunt hebben.
Burghouts onderwerpen zijn niet alleen technisch, ook zijn taal en stijl zijn dat in zekere mate. Ik bedoel daar niets misprijzends mee. Zijn woordgebruik is onopgesmukt en zuinig. Dat element kan duidelijk de spanning verhogen. Soms heeft dat technische tintje bezwaren, zoals hierna zal blijken. 

Een vuurjuffer is een soort libel, een waterjuffer, die zich met een beetje fantasie net zo gedraagt als een helikopter. Het verhaal gaat over een geroofde helikopter. Rob ontdekt het toestel op een helling van de Zuid-Duitse berg Allgäu, als hij met een "gleitschirm" een afdaling maakt. Het is vooral pa, de ikfiguur, die zich voor die geheimzinnig aandoende heli interesseert. Bij zijn wandeltochten met zijn nogal uitgebreide familie ontdekt hij steeds meer raadselachtige zaken rond het toestel. Totdat ze uiteindelijk de helikopter zelf vinden, overgeschilderd als politiehelikopter. Dan komen pa en Rob en de anderen erachter wat de opzet van de misdadigers is: een of andere terroristische aanslag in München. 

Burghout toont zich niet alleen dol op helikopters, maar evenzeer op de bergen, die hij, wat de Allgäu betreft, vermoedelijk uit eigen vakantie-ervaringen kent. Met duidelijk genoegen zijn wandel- en klimroutes zo gedetailleerd weergegeven dat je ze met het boek in de hand precies zou kunnen volgen. Ik zou zeggen, zet er dan een kaartje bij, of maak de beschrijving minder gedetailleerd. Zodat we ook verhaaltechnisch gezien met heel wat minder familieleden hadden kunnen volstaan. Het verhaal wordt door die dingen onnodig ingewikkeld. 

Vliegtuigspotters
In "Nachthaviken" blijkt een stel spionnen hevig geïnteresseerd in de geheimen van een squadron F-117's. Omdat hun camper telkens weer in de buurt van die Amerikaanse toestellen geparkeerd staat, valt hij op bij Henk en Erik, twee jeugdige vliegtuigspotters. Wat doet die camper daar voor geheimzinnigs? De twee jongens komen erachter dat de belangstelling van de vier campertoeristen wel erg ver gaat. Maar als hun eigen belangstelling van de weeromstuit ook nogal ver gaat -verder dan de spionnen lief blijkt te zijn- worden ze gekidnapt en naar België afgevoerd. 

Gelukkig net voor de ogen van evangelist Van den Berge en zijn zoon. Die zetten de achtervolging in en zien dat de jongens worden opgesloten in een villa in de buurt van Antwerpen. Daar slaat de bliksem in. 

Net op tijd kunnen Van den Berge en zijn zoon de jongens redden. "Tot ziens, jongen", zegt hij tegen Erik, "ik hoop dat je mag ervaren dat de Heere ook jou gespaard heeft uit genade." 

Bekering
Die woorden laten Erik niet meer met rust. Het boek eindigt met een bezoek dat Erik aan de evangelist brengt om over diens boodschap te praten. Die bekering, hoe goed ook door de schrijver bedoeld, hangt voor mijn gevoel echter een beetje los aan het verhaal. 

Bovendien, oplettende lezertjes die het verhaal met spanning gevolgd hebben zullen zich afvragen: wat gebeurt er nu verder met die spionnen, wat gebeurt er met die gestolen wetenschap? Niets dus. En misschien vragen ze zich ook met mij af waarom die Belgische politieagenten zich zo onnozel koffieleutend gedragen, alsof er op 20 meter afstand geen uitslaande brand woedt? Ook dat zijn, technisch gezien, een paar breukjes. 

"De vuurjuffer", door Adri Burghout; uitg. Den Hertog, Houten, 2004; ISBN 90 331 1846 7; 118 blz.; vanaf 12 jaar;
"Nachthaviken", door Adri Burghout; uitg. Den Hertog, Houten, 2004; ISBN 90 331 1847 5; 124 blz.; vanaf 10 jaar