Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans van Holten

Een stel spionnen in een camper

Het verhaal "Kale Carlos keert terug", deel vijf in de reeks van de misdaadmonsters, werkt door Corien Oranjes speelse humor nogal eens op de lachspieren. 

De trouwe lezers van de Top-Secret-serie van Corien Oranje zullen de naam direct herkennen: Carlos was een van de misdadigers uit "Operatie ondergronds" die via een tunnel schilderijen wilden stelen uit een kasteelmuseum, maar daarin belemmerd werden door hoofdpersoon Nathan en zijn vrienden en vriendinnen. Maar Carlos blijkt hardleers te zijn, zo merken we uit het nieuwe verhaal. Hij weet uit de gevangenis te ontsnappen met het voornemen zijn snode plannen alsnog uit te voeren, nu in z'n eentje. 

Ook dit keer wordt hij door Nathan en de zijnen dwarsgezeten, al weet Carlos zich onherkenbaar te laten maken, met verlies van zijn geliefde knevel. Dat sieraad blijft in het verhaal een belangrijke rol vervullen. Bovendien rekent hij ook niet op de slimheid en vastberaden speurzin en vooral de scherpe neus van Nathans hond Jaro. 

Midden op de dag weet Carlos met een afstandsbediening het brandalarm van het museum in te schakelen. Het pand wordt ontruimd, en verkleed als brandweerman weet hij het kasteel onopvallend tussen echte collega's binnen te dringen. Daar gaat hij maatregelen treffen voor zijn nachtelijke inbraak. 

Maar Carlos weet niet dat Nathan en Arco op precies datzelfde moment in opdracht van meester Hakker in de kelder van het gebouw zitten te kijken naar een film over kikkers en andere reptielen (met het oog op de aanstaande Cito-toets). Zij hebben daardoor niets gemerkt van het brandalarm. Sterker nog, het stelt hen onverwacht in de gelegenheid naar de torenkamer te klimmen, van waaruit ze -hoe komt het zo uit- zien hoe Carlos zich van zijn gestolen brandweerkledij ontdoet. En zoiets wekt, vanzelfsprekend, het wantrouwen van de jongelui. 

Kort en goed, Carlos ziet zijn plannen opnieuw in duigen vallen dankzij de misdaadmonsters, hun hond en een angstaanjagende opgezette tyrannosaurus. En mede door toedoen van een groepje boze maar enthousiaste ouden van dagen wordt hij op de vlucht gearresteerd en, zoals het behoort, overgeleverd aan de politie. Die hem met dank aan de misdaadmonsters in ontvangst neemt.
De samenvatting maakt duidelijk dat het hier weer om een heel spannende aflevering van de serie gaat. Het verhaal werkt door Oranjes speelse humor nogal eens op de lachspieren.

N.a.v. "Kale Carlos keert terug", door Corien Oranje; uitg. Callenbach, Kampen, 2004; ISBN 90 266 1262 1; 136 blz.; vanaf 11 jaar