Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Maarten Dijkstra

Christelijke FBI-agent

"Op het wereldtoneel zal de geestelijke strijd tussen God en satan zich steeds manifesteren in fysieke aanslagen op ons land en Israël. Als christenen moeten we actief betrokken zijn bij het voorkomen van terrorisme. Het is niet genoeg te zeggen: "God zal voor mij zorgen." In Zijn Woord heeft Hij ons al alle uitrusting gegeven die we nodig hebben om ten strijde te trekken", aldus schrijver Jake Thoene in "Blauw Vuur". De hoofdpersoon, FBI-agent Steve Alstead, lijkt zijn 'vleesgeworden' ideaal.

Een vrachtwagen met zeer giftig sodiumcyanide wordt gekaapt. Enkele vaten raken spoorloos. De autoriteiten vermoeden dat er een terroristisch complot achter het incident schuilgaat. Ze roepen de hulp van FBI-agent Steve Alstead en zijn antiterreureenheid Chapter 16 in. Hun speurwerk brengt inderdaad een plan voor een enorme aanslag aan het licht. Maar waar, door wie en wanneer? In een race tegen de klok moet Steve een ramp weten te voorkomen. 

Dat is in het kort de inhoud van "Blauw Vuur". Spannend, maar niet echt uniek. Er zijn talloze boeken over soortgelijke thema's. Wel is het zo dat Thoene de strijd tussen "goeden" en "slechten" tegen een bijbelse achtergrond plaatst. "Nu de wereld afkoelt na de verzengende brand in de negende maand van het nieuwe millennium zijn de mensen veranderd. Er is nauwelijks iemand die niet aangeraakt werd door de boze, die de mensenziel altijd tot zijn doelwit heeft. Zoals het licht zijn tegendeel kent, zo is er ook een duistere kracht die strijdt tegen alles wat goed is. We moeten voorbereid zijn -verstandelijk, lichamelijk en geestelijk- en in actie komen. Ten eerste moeten we bidden voor de vrede van Jeruzalem. Ten tweede moeten we onszelf opleiden en ten slotte zouden enkelen van u zich als vrijwilliger kunnen aansluiten bij een van de vele waardevolle organisaties die er zijn, zoals het leger of de nationale veiligheidsreserve", zegt Thoene in zijn nawoord tegen de lezers. 

FBI-agent Steve Alstead lijkt de verpersoonlijking van zijn ideeën. Hij is vanuit zijn christelijke geloofsovertuiging bij de veiligheidsdienst gegaan om te strijden tegen het kwaad in de wereld. Hij voelt zich aangesproken door de missie van Chapter 16: "Alle apocalyptische gevaren weerstaan, die door de schrijver van het boek Openbaring zijn geschetst, of zij nu bestaan uit massavernietigingswapens, biologische aanvallen of enig ander, tot nu toe nog niet in te denken middel van terreur." 

De opbouw van het boek zal velen aanspreken. "Blauw Vuur" is verdeeld in talrijke hoofdstukken, waarboven steeds een plaats en een tijdsbepaling staan. De overgang van het ene hoofdstuk naar het andere betekent ook een verschuiving van perspectief. Aangezien er nogal wat 'slechte' en 'goede' personages zijn -onder anderen Jake, Cindy, Angel, Chase, Leon, Khalil, Celina en Pete- kijk je als lezer steeds door de ogen van iemand anders mee. Gelukkig worden gedachten, woorden en daden van de 'bad guys' op zo'n manier beschreven dat je je er niet zo gemakkelijk mee identificeert. Ze komen in ieder geval niet positief uit de verf. 

Al met al een spannend, meeslepend boek met niet al te veel diepgang in het verhaal zelf. Hoewel, het kan belangrijke vragen oproepen als: Hoe ga ik als christen om met het kwaad in de wereld en in mijn eigen hart? Zoals de schrijver in zijn nawoord zegt: "De lijnen worden op dit moment getrokken en de partijen groeperen zich. Aan welke kant staat u?" 

N.a.v. "Blauw Vuur", door Jake Thoene; uitg. Kok, Kampen, 2003; ISBN 90 435 0721 0; 368 blz.