Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Gisette van Dalen-Heemskerk

Zoektocht door middeleeuws Engeland

Net als Jacotte, de moeder van Aleid, op het punt staat onthullende mededelingen te doen over de vader van Aleid, komt ze door een mysterieus ongeval om het leven. Aleid blijft alleen op de wereld achter en besluit op zoek te gaan naar haar vader die waarschijnlijk in Engeland woont. Anke Tuinhout beschrijft in "De verdwaalde pijl" het leven van een meisje uit begin 1300. 

Aleid groeit op in een klein dorpje in de omgeving van Petten. Haar moeder, Jacotte, verdient de kost als vroedvrouw. Jacotte leert Aleid zowel in het Diets als in het Frans lezen en schrijven. Door die kennis en door hun teruggetrokken manier van leven zijn ze in het dorp een vreemde eend in het bijt. 

Na het ongeval in de duinen ontdekt Aleid in de spulletjes van haar moeder een medaille waarop de naam Thomas van Chichester staat. De geestelijke, aan wie ze hem laat zien, vermoedt dat Thomas de naam van haar vader is. Waarschijnlijk is hij op pelgrimstocht geweest en is de medaille daar een aandenken aan. Chichester zou dan een Engelse plaats zijn waar haar vader vandaan komt. Omdat haar moeder net voor haar dood tegen Aleid gezegd heeft, dat hij misschien nog leeft, besluit ze hem te gaan zoeken. Zonder het tegen iemand uit het dorp te vertellen gaat ze op weg. 

Onderweg ontmoet ze twee jonge mannen van adellijke komaf -Reinald en Roderik- die Reinalds nicht Marieke begeleiden naar Valenciennes. In deze plaats is het hof van graaf Willem III gevestigd. Marieke gaat deel uitmaken van de hofdames van gravin Philippa, de dochter van graaf Willem. Omdat Aleid erge blaren heeft besluiten Reinald en Roderik haar mee te nemen naar Leiden. Door omstandigheden -de dienstmeid van Marieke wordt ziek en Aleid vervangt haar- reist ze met het gezelschap mee naar het hof. 

Ze maakt van nabij mee hoe de Hollandse graven de Engelse koningin Isabella hulp willen bieden om haar man van de troon te verdrijven. Als Aleid hoort van de plannen om met een leger naar Engeland te gaan, ziet ze haar kans schoon. Reinald smokkelt haar -als jongen verkleed- mee op een schip. Dat lukt, maar daarmee is de zoektocht naar haar vader nog niet afgelopen. 

Bronvermelding
Het boek leest vlot weg en is spannend geschreven. De manier waarop de personen beschreven worden is minder sterk. Nog een minpuntje van het boek is dat Aleid wel erg snel vertrouwd wordt door veel adellijke personen. Dat komt niet zo geloofwaardig over. Het stuk geschiedenis wat in deze roman naar voren komt, wordt achterin toegelicht door bronvermeldingen en een korte uitleg van de personen die echt hebben bestaan en hun levensgeschiedenis. 

N.a.v. "De verdwaalde pijl", door Anke Tuinhout; uitg. Kok, Kampen, 2001; ISBN 90 435 0326 6; 350 blz.