Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Gerrie Bakker-van de Zande

Verwerking van familiekwesties

Thea Zoeteman-Meulstee schreef met "Olga's kinderen" een zelfstandig leesbaar vervolg op "Zorgen om Olga". Het huwelijk van Olga en Bert is kinderloos. Op de dag dat zij vijf jaar getrouwd zijn komt een bevriend echtpaar door een verkeersongeluk om het leven. Zij laten twee dochters na: Madelon en Willemijn. Bert en Olga nemen hen in huis. 

Madelon bezorgt hun de nodige problemen; zij is erg stil en gesloten en kan het verleden niet verwerken. Bovendien maakt ze verkeerde vrienden. Als dit bijna verkeerd afloopt, en haar pleegouders ook nog blij en gelukkig meedelen dat er een wonder is gebeurd en ze toch nog een kindje krijgen, barst de bom. De spanning in huis wordt om te snijden. 

Totdat Madelon haar pleegouders toch in vertrouwen neemt en vertelt wat er gebeurd is vlak voor haar echte ouders overleden. Dat problemen die je jarenlang alleen gedragen hebt na één gesprek voorbij en verwerkt zijn, lijkt me echter wat al te gemakkelijk. Ook Willemijn krijgt nog op een bijzondere manier met het ongeluk te maken. Uiteindelijk zijn zij en Madelon beiden in staat om de veroorzaker van het ongeval te vergeven. Het boek is vlot geschreven en het geloof krijgt er op een natuurlijke manier een plaats in. 

"Olga's kinderen", door Thea Zoeteman-Meulstee; uitg. De Banier, Utrecht, 2003; ISBN 90 336 2789 2; 296 blz.