Het leven van de Surinaamse Lucy gaat niet over rozen. Ze staat alleen voor de opvoeding van haar dochtertje Debby. De vader van haar kind vecht tegen de bevelhebbers in Suriname en laat soms maanden niets van zich horen. Toch blijft Lucy van hem houden en hoopt ze ooit samen met deze Lesley gelukkig te worden.
Maar haar zorgen nemen alleen maar toe. Debby krijgt door haar schuld een ongeluk en een hersenbeschadiging is het gevolg. Er zit niets anders op dan naar Nederland te gaan voor specialistische hulp. Lucy begint vol gemengde gevoelens aan haar Nederlandse avontuur.
Daar wacht een grote verrassing. Lesley verblijft illegaal in Nederland en heeft een flat voor haar geregeld in Amsterdam. Maar na enkele uren verdwijnt hij weer in het niets, Lucy eenzaam achterlatend.
Om de pijn te verzachten neemt ze een baantje aan in de bibliotheek van het asielzoekerscentrum. Daar ontmoet ze Dirk, die haar meeneemt naar een kerkdienst. Samen spreken ze steeds vaker over wat hen bezighoudt. Dirk is een grote steun en Debby vertrouwt hem haar zorgen toe. Hij gaat zelfs in de gevangenis op bezoek bij Lesley, die daar als gevolg van drugssmokkel is terechtgekomen.
Maar Lesley heeft een nieuwe vriendin en lijkt niets meer van Lucy te willen weten. Als blijkt dat Dirk verliefd op haar is, weet Lucy niet meer wat ze moet doen. Zonder afscheid te nemen vertrekt ze naar Suriname. Ondanks alles wil ze trouw blijven aan haar liefde voor Lesley. In de loop van het verhaal beseft Lucy steeds meer dat ze er niet alleen voor staat. Ze put troost uit haar Bijbel en het geloof krijgt een grotere betekenis in haar leven.
De schrijfster heeft zich goed verdiept in de situatie in Suriname. Ook de kennismaking van Lucy met het vreemde Nederland geeft ze levensecht weer. Toch komt het verhaal moeilijk op gang. Sommige gebeurtenissen gaan te vlug of worden rommelig beschreven, waardoor de lezer makkelijk afdwaalt.
De strijd van Lucy om zichzelf te aanvaarden en haar zoektocht naar ware liefde zijn aansprekende thema's. Voor veel mensen is deze nieuwe roman daarom het lezen waard.
N.a.v. "Onder dezelfde hemel", door Japke de Kraker; uitg. Voorhoeve, Kampen, 2001; ISBN 90 297 1714 9; 191 blz.