Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Gerrie Bakker-van de Zande

Verwerking van familiekwesties

Een ongewenste zwangerschap komen we ook tegen in "Johannes", geschreven door Geesje Vogelaar-van Mourik. De hoofdpersoon, Hanna, is in verwachting geraakt van haar vriend Hugo. Hij loopt bij haar weg als Hanna vertelt dat ze in verwachting is. Hun zoontje overlijdt echter bij de geboorte. Hanna's vader geeft het jongetje een naam: Johannes. 

Hanna wordt gekweld door schuldgevoelens omdat ze dit kindje niet gewenst heeft. Tante Rachel en het gehandicapte buurmeisje Roos spelen een belangrijke rol bij de verwerking van Hanna's verdriet. Zij wijzen haar de weg naar waar vergeving te vinden is. Ze mag gaan geloven dat de betekenis van de naam Johannes, God is genadig, voor haar en haar kindje geldt. 

Het boek heeft een open einde en laat ook nog wat over aan de fantasie van de lezer. Minder sterk vond ik de wel erg gedwongen manier waarop Hugo met Hanna's vriendin in contact komt en zo Hanna weer ontmoet. Ook de sfeertekening bij Hugo thuis bevreemdde me. Komt het in deze tijd echt nog voor dat ouders hun kinderen de deur wijzen alléén omdat ze naar een andere kerk gaan? 

"Johannes", door Geesje Vogelaar-van Mourik; uitg. De Banier, Utrecht, 2003; ISBN 90 336 2793 0; 293 blz.