Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: J. L. Vermeulen

Verhalen van Japin

Van Arthur Japin verschenen kortgeleden "Alle verhalen". In deze bundel zijn zijn debuut "Magonische verhalen" en zijn tweede verhalenbundel "De vierde wand" opgenomen, tezamen met een aantal andere verhalen die later voor diverse gelegenheden zijn geschreven. 

Arthur Japin is na zijn doorbraak met "De zwarte met het witte hart" in de culturele wereld in snel tempo een bekende Nederlander geworden. Hij heeft inmiddels een aantal literaire prijzen op zijn naam staan en zijn werk wordt in zestien talen uitgegeven. Hij heeft ingestemd met het verzoek van de CPNB om voor de Boekenweek van 2006 onder het thema "Boem, Paukeslag. Schrijvers en muziek" het Boekenweekgeschenk te schrijven. 

Deze verhalenbundel opent met Japins "Magonische verhalen". Dit debuut is gedeeltelijk autobiografisch. Zijn vader, die depressief was en uiteindelijk een einde aan zijn leven maakte, had vooral contact met zoon Arthur via fantasieverhalen. Bijvoorbeeld over "Magonia", een fantasieland tussen hemel en aarde, waarover het openingsverhaal vertelt. 

Het zijn grotendeels prachtige verhalen, die een grote verbeeldingskracht laten zien. Maar net als Kees de Jongen ontwaken ook deze dromers uiteindelijk weer in de werkelijkheid. Dat geeft soms schrijnende taferelen. Daardoor gaan ook veel van deze verhalen over loslaten: loslaten van wat je dierbaar is, van personen of dromen, omdat je ze niet vast kunt houden. Arthur Japin schreef op basis van deze bundel een scenario voor de film "Magonia" van Ineke Smits. 

Het tweede deel van de bundel zijn de verhalen uit "De vierde wand". Die uitgave is eerder niet al te positief besproken in deze kolommen. De laatste verhalen die aan de bundel zijn toegevoegd zijn soms variaties op een thema: een verhaal bijvoorbeeld dat qua decor en inhoud aansluit bij "De zwarte met het witte hart", een verhaal dat overeenkomst vertoont met "De Droom van de leeuw" en verder nog wat losse verhalen die soms overtuigen, soms doen verlangen naar meer, maar soms ook voor iemand van Japins niveau schrijfoefeningen blijven. 

Alles bij elkaar vind ik het geheel weinig toevoegen en lijkt me de bundel vooral uitgegeven omdat een uitgever van een bekend auteur nu eenmaal ieder jaar wat van hem wil uitgeven. 

N.a.v. "Alle verhalen", door Arthur Japin; uitg. De Arbeiderspers, Amsterdam, 2005; ISBN 90 295 6292 7; 412 blz.