Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Maarten Dijkstra

Goed en kwaad in een intrigerend jasje

Je zou het een thriller naar aanleiding van Romeinen 7:15-25 kunnen noemen. "Dri3" is een zeer spannend, meeslepend verhaal over hinken tussen goed en kwaad. Het christelijk gehalte van "Dri3" ligt niet als een oppervlakkig sausje over Kevin Parsons nachtmerrie heen, maar is er subtiel doorheen geweven. De grote vraag lijkt, zoals ook bij de meeste seculiere thrillers: wie is de aanstichter van het kwaad? Het antwoord is in dit geval verbijsterend, schokkend en toch ook weer niet.

"Dri3" komt als een kanonskogel uit de startblokken. Al op bladzijde acht ligt het verhaal op topsnelheid. Ene Slater belt theologiestudent Kevin Parson op, terwijl die in zijn auto -een Sable- over de snelweg rijdt, met de boodschap: "Ik geef je precies drie minuten om de krant te bellen en je zonde op te biechten of ik laat die armzalige Sable van je in de lucht vliegen. Houd je van raadsels? Hier is er een om je hersens op te breken: Wat valt maar breekt nooit? Wat breekt maar valt nooit?" Dat is het begin van een hele reeks telefoontjes, raadsels, deadlines en bomaanslagen waarbij steeds meer levens op het spel staan. Probleem is dat Kevin geen idee heeft welke zonde hij moet belijden. 

Zo start een speurtocht naar de identiteit van Slater, waarbij Kevin wordt geholpen door FBI-agente Jennifer Peters en CBI-agente Samantha Sheer. Helaas blijft de bedreiger de "goeden" steeds een stap voor met zijn levensgevaarlijke kat-en-muisspelletjes.
Tijdens de zoektocht komt ook de vraag op waarom Slater juist Kevin als slachtoffer heeft gekozen. Om het antwoord te vinden moet de hoofdpersoon terug naar zijn jeugd. Naar het verleden dat hij juist zo angstvallig probeert te verbergen. 

Verrassende wendingen, intrigerende personages, zinderende spanning - "Dri3" heeft alles wat een thriller nodig heeft. Het mooie van het verhaal is dat het heel lang duurt voordat je ook maar een idee krijgt wat alle aanwijzingen met de oplossing te maken hebben. En als je dan eindelijk iets vermoedt, blijkt de daadwerkelijke clou, die aan het licht komt in een zinderende climax, nog beter, nog schokkender dan gedacht. 

Psychologie
Hoeveel aandacht schrijver Ted Dekker ook besteedt aan het vasthouden van spanning en aandacht, hij vergeet daarbij het karakter van zijn hoofdpersoon niet. Dankzij een behoorlijke dosis psychologie ontstaat er een zeer realistisch beeld van hem. Een beeld waarmee je je als lezer goed kunt identificeren. Aan het slot blijkt dat een belangrijk doel van de schrijver te zijn geweest. Enig kritiekpunt schijnt in eerste instantie de minder goede karaktertekening van de overige personages. 

Uitgesproken christelijk lijkt "Dri3" heel lang niet te zijn. Zo lees je niet over biddende en dankende personages, het woord "God" of "Jezus" komt bijna niet voor en over kerkgang wordt al helemaal niet gerept. Maar goed, maken dat soort dingen een boek christelijk? In het bijbelboek Esther komt het woord "God" ook niet voor. 

Aan de andere kant is "Dri3" ook niet onchristelijk: er staan geen vloeken in en het zondige wordt absoluut niet voorgesteld als goed of begerenswaardig. 

Eigenlijk kun je de vraag of het boek christelijk is of niet pas op de allerlaatste bladzijden beantwoorden. Dan blijkt het in ieder geval een stuk stichtelijker te zijn dan oppervlakkig lezen deed vermoeden. Ted Dekker heeft het oeroude thema van de strijd tussen goed en kwaad in een intrigerend jasje gestoken. 

Saudische prinses
Ook het nieuwste boek van Dekker, "Oogwenk" is intrigerend te noemen. Het verhaal is iets fantastischer, iets romantischer en iets minder knap dan "Dri3", maar wel opnieuw spannend en meeslepend. Ook in "Oogwenk" is de hoofdpersoon iemand met een opmerkelijke psyche: de briljante Amerikaanse student Seth Border kan opeens flitsen van de toekomst zien. Beter gezegd, van vele mogelijke toekomsten. Zijn pad kruist dat van Miriam, een Saudische prinses, die haar land is ontvlucht om te ontkomen aan een gedwongen huwelijk. Er zijn echter grote belangen met haar trouwen gemoeid en dus wordt ze achtervolgd door meerdere Arabische killers. Met zijn gave kan Seth haar helpen te ontsnappen, maar voor hoe lang? 

Zo samengevat is het verhaal niet echt bijzonder, niet echt realistisch, eigenlijk een beetje cliché. Prinsessen, achtervolgingen, beschietingen en -uiteraard- een opbloeiende liefde kom je in de boekenwereld vaker tegen. Al weet Dekker een en ander wel weer heel meeslepend en zeer humoristisch te beschrijven. Het nieuwe, de meerwaarde van "Oogwenk" ligt echter vooral in de manier waarop de auteur de gave van Seth weet in te passen in het bekeringsproces van diezelfde, zeer rationele ongelovige. Het is mooi om te zien hoe de intellectuele student die alles onder controle heeft op een gegeven moment de kern van het geloof, vertrouwen, ontdekt. 

Uiteraard schrijft Dekker op een 'Amerikaanse manier' over God en geloven, wat op calvinistische Hollanders soms wat vreemd overkomt. Toch zal ten minste één gedachte in het boek ons met hem verbinden: dat God deze aarde en individuele mensenlevens leidt op manieren die wij meestal niet snappen en waarin wij Zijn aanwezigheid vaak niet eens opmerken. In de woorden van de auteur: "Op ieder ander ogenblik, onder andere omstandigheden, zou hij nooit hebben gedacht dat de hand van God er iets mee te maken had. Nu was het duidelijk voor hem. Hoe vaak gebeurde dat in het dagelijks leven?" 

N.a.v. "Dri3", door Ted Dekker; uitg. Kok, Kampen, 2003; ISBN 90 4350 8454; 352 blz.
"Oogwenk", door Ted Dekker; uitg. Kok, Kampen, 2004; ISBN 90 435 0846 2; 376 blz.