Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans Mijnders

"Ik heb dat soort liever niet in de winkel"

Een van de meest gelezen kinderboekenauteurs, ook onder christelijke jongeren, is ongetwijfeld Carry Slee. Toch is op de inhoud van een aantal van haar boeken het nodige aan te merken. Geldt dit ook voor "Bikkels", een heruitgave van het boekenweekgeschenk uit 1999?

Thema van dit boek, bedoeld voor kinderen vanaf 9 jaar, is discriminatie. Vooral Murat is hiervan het slachtoffer.

De eigenaar van een snoepwinkeltje maakt regelmatig vervelende opmerkingen, zoals: "Ik heb dat soort liever niet in de winkel." Als protest delen de klasgenoten van Murat pamfletten uit, waarin ze alle leerlingen van de school vragen om de snoepwinkel te boycotten. "Zijn de leerlingen van De Toermalijn BIKKELS of zijn het slappe soepkippen?"

Tijdens de toneelrepetities (buiten de school) heeft Murat het vooral zwaar te verduren van Dave, die hem uitmaakt voor "vieze Turk" en zegt: "Ik wil niet met jou in een toneelstuk staan." Uiteindelijk besluit Murat met de repetities te stoppen. Het is dankzij Katja, een klasgenoot, dat hij zijn problemen uiteindelijk bespreekbaar durft te maken. En met succes!

Ook komen Murat, Katja en een stel vrienden op voor een hond die wordt mishandeld. Het blijft tot het eind spannend of het de kinderen lukt de hond een nieuwe baas te geven. Het zou geen echte Carry Slee zijn als ook in dit boek verliefdheid geen rol speelde.

Hierbij wil ik direct de opmerking maken dat deze verliefdheid af en toe het kinderlijke ontstijgt. Mogelijk is mijn gezichtsveld beperkt, maar ik heb nog weinig leerlingen uit groep 7 gezien die "twee armen om elkaar heen slaan" als ze verliefd zijn.

Het verhaal leest vlot, terwijl racisme er op natuurlijke wijze een plaats in krijgt. Ook dit boek van Carry Slee is (voor veel kinderen) heel herkenbaar, waarmee het grote succes -intussen zijn er 3 miljoen exemplaren verkocht- van haar boeken is verklaard. In die 'herkenbaarheid' ligt tegelijkertijd de moeite die veel christelijke opvoeders met haar boeken hebben. En terecht! Het beschrijven van andere samenlevingsvormen, de belevingswereld van de hoofdpersonen en het taalgebruik zijn een aantal zaken waar op kan worden gewezen. Maar deze negatieve zaken zijn in Bikkels veel minder aanwezig dan in (met name) haar laatst verschenen boeken.

N.a.v. "Bikkels", door Carry Slee; uitg. Prometheus, Amsterdam, 2004; ISBN 90 6494 114 9; 96 blz.